5 kožnih problema koji se javljaju ljeti

0

Sunce, najveći izvor svjetlosti i toplote u našem solarnom sistemu, zna biti i veoma štetno, posebno u ljetnim mjesecima, kada je njegovo zračenje veoma visoko. Ultraljubičasto zračenje sunca izaziva mnoge kožne probleme, kao što su opekotine od sunca, akne, ispucale usne, ekcem, ovčije boginje, dehidracija i slično, koji su veoma rasprostranjeni tokom ljeta. Donosimo pet najčešćih.

 

Opekotine od sunca, rak kože i starenje

Kada smo izloženi sunčevoj svjetlosti duže vrijeme, skloni smo razvijanju opekotina od sunca. Na početku, opekotine su površinske i javljaju se u obliku crvenih fleka da bi se nakon toga stvorili plikovi ispunjeni gnojem i na kraju, to dovodi do ljuštenja kože. Ovo može dovesti i do raka kože, ukoliko se cijelom procesu ne posveti adekvatna pažnja. Korištenjem dobrog losiona za sunce (što veći zaštitni faktor, to bolje) i ograničavanja izloženosti direktnoj sunčevoj svjetlosti, možemo spriječiti pojavu opekotina od sunca. Previše sunčanja može “razoriti” elastin, vlakna kože, a to će rezultovati labavljenjem strukture kože što, na kraju, dovodi do bržeg starenja kože.

 

Melazma

Još jedna istaknuta infekcija kože koja se javlja u ljetnjem periodu je melazma – braonkasta pigmentacija. Ultraljubičasto sunčevo zračenje rezultuje perodiksacijom lipida u ćelijskim membranama što dovodi do stvaranja slobodnih radikala koji potiču melanocite na proizvodnju veće količine melanina koji stvara braonkastu pigmentaciju na koži. Lijek za ovo je korištenje losiona i krema za sunčanje i ograničavanje boravka na suncu tokom maksimalnog sunčevog zračenja (između 11 sati prije podne i 17 časova poslije podne).

 

Dehidracija

Pojava suhe kože rezultat je dehidracije i predugog izlaganja sunčevoj svjetlosti. Konzumiranje veće količine vode i napitaka koji ne sadrže kofein će smanjiti intenzitet suhoće. Korištenje hidratantne kreme tokom ljetnjih mjeseci je još jedan način da spriječite suhoću kože.

 

Ekcem

Previše znojenja tokom ljetnjih mjeseci uzrokuje pojavu ekcema. Ukoliko dođe do pojave ekcema, najbolje je da se odmah obratite doktoru kako bi se posavjetovali o liječenju.

 

Infekcije

Enterovirus, poliovirus i parainfluenca su uobičajene infekcije koje nas pogađaju tokom ljeta. Parainfluenca može izazvati upalu pluća, krup (infekcija grla i glasnih žica) i bronhitis. Ovo se najbolje može izbjeći konzumiranjem namirnica bogatih vitaminom E i jačanjem imuniteta.

 

Sunce je izvor života i bez njegove svjetlosti život ne bi bio moguć. Međutim, njegovo zračenje može biti i veoma štetno po zdravlje ljudi. Tokom ljetnih mjeseci, pijte tečnosti više nego obično i češće koristite proizvode za zaštitu od sunca (kreme, losioni i slično). Takođe, izbjegavajte direktno izlaganje sunčevoj svjetlosti u vremenskom periodu od 11 sati prije podne do 17 časova poslije podne, jer je tada ultraljubičasto zračenje najintenzivnije.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info