Crni biber: kralj svih začina

1

Crni biber, u botanici poznat i pod nazivom Piper nigrum, začin je koji ima niz zdravstvenih pogodnosti. On sadrži antioksidante, kao što su vitamini A i C te jedinjenja kao što su piperin, likopen, karoteni, zeaksantin i kriptoksantin koja pomažu u uklanjaju štetnih slobodnih radikala, na taj način sprečavajući pojavu raka, problema sa jetrom i kardiovaskularnih oboljenja. Pored toga, crni biber ima diaforetička (potiče znojenje) i diuretička svojstva (potiče mokrenje). O drugim ljekovitim svojstvima saznajte u nastavku teksta.

 

  • Crni biber je široko priznat kao sredstvo protiv nadimanja, supstanca koja pomaže u stimulaciji čula ukusa kako bi se povećalo lučenje hlorovodonične kiseline čime se poboljšava probava. Pravilna probava dovodi do prevencije dijareje, zatvora i crijevnih gasova.
  • Vitiligo je oboljenje u kojem su dijelovi kože depigmentisani (svjetliji od ostatka kože). Piperin koji se nalazi u crnom biberu potiče kožu na proizvodnju pigmenta čime se sprečava depigmentacija.

  • Piperin koji se nalazi u crnom biberu ima anti-depresivna svojstva. On povećava proizvodnju endomorfina, hemijske supstance prisutne u mozgu i koja nas oslobađa od boli i koja obnavlja mentalno zdravlje. Crni biber, takođe, stimuliše centralni nervni sistem i poboljšava kognitivne funkcije.
  • Crni biber se bori protiv mikroba i uništava bakterije i patogene koji uzrokuju prehladu te sprečava začepljenje nosa. On je bogat izvor vitamina C koji se bori protiv prehlade i gripa. Biber povećava znojenje i uklanja sluz u grudnom košu i nosu čime se uništavaju uzročnici gripa.

  • Crni biber poboljšava zdravlje zuba. On smanjuje upalu desni te ublažava akutni bol zuba. Crni biber u prahu i malo soli, kada se nanesu na bolni zub, mogu smanjiti zubobolju.
  • Prisustvo životnih minerala kao što su kalcijum, željezo i kalijum, u crnom biberu, mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Povećan nivo natrijuma u krvi se smatra jednim od glavnih razloga visokog krvnog pritiska. Crni biber sadrži kalijum koji snižava nivo natrijuma i reguliše krvni pritisak.

  • Osim što sadrži antioksidante, crni biber je bogat mineralima, kao što su: željezo koje “učestvuje” u stvaranju krvnih zrnaca, kalijum koji reguliše krvni pritisak, cink koji pomaže u smanjenju nivoa lošeg holesterola, hrom koji poboljšava metabolizam, mangan koji potiče izgradnju kostiju i metabolizam, magnezijum koji je dobar za zdravlje nerava i mišića te kalcijum koji je neophodan za zdravlje kostiju i zuba. Crni biber pomaže i da razvijete imunološki sistem.

U našem podneblju, crni biber se (kao i druge vrste bibera) uglavnom koristi kao začin koji “poboljšava” okus supe. Međutim, on se može koristiti kao dodatak skoro svim salatama i preljevima za salatu. Takođe, sva ostala slana jela će imati puno bolji okus uz njegovo prisustvo. Osim toga, da li ste probali jagode i biber?

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info