5 zdravstvenih razloga da pijete više vode

0

Više od polovine ljudskog tijela sastoji se od vode. Voda nam je potrebna da bismo preživjeli. Upravo zbog toga i ne čudi da je unošenje što više čiste vode u organizam jedan od najjednostavnijih načina da se osigura dobro zdravlje. Donosimo vam pet razloga zbog kojih biste trebali piti više vode.

 

  • Bez dovoljne količine vode, jetra ne može obavljati svoj “posao”. Kao što nam je već poznato, posao jetre je detoksikacija organizma, što je veoma važna uloga, posebno u ovim “modernim” vremenima.
  • Osjećate se natečeno? Pijte više vode! To može pomoći da se ublaže zadržavanje tečnosti u organizmu i nadutost koja se povezuje sa predmenstrualnim sindromom.

  • Pokušavate da se riješite suvišnih kilograma? Pijte vodu. Ona prirodno smanjuje apetit i pomaže organizmu da lakše probavi masti.
  • Unošenje većih količina vode u organizam može spriječiti pojavu grčeva u nogama koji se znaju pojaviti usljed blage dehidratacije tokom vrelih dana.
  • Unošenje vode u organizam u velikim količinama može spriječiti hroničnu dehidrataciju.

Ako ste blago dehidrirani, ne pokušavajte piti litre vode odjednom. Najsigurniji način da organizmu vratite hidrataciju je da često pijete manje količine vode. I, dok to radite, pojedite bananu – ona sadrži veliku količinu kalijuma što će vam pomoći da ponovo uspostavite ravnotežu elektrolita.

Važno je imati na umu da je moguće i da se popije previše vode. Obično je potrebno da popijete šest do osam čaša vode dnevno. I da, ovdje pričamo o čistoj vodi – nemojte misliti da se i druga pića ubrajaju u ovih šest do osam čaša (kafa, sokovi, čaj) – ta pića mogu iscrpiti zalihe vode u organizmu pa se preporučuje da ih konzumirate u umjerenim količinama.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info