Čudesno povrće zvano tikvica

2

Tikvice imaju veoma prijatan ukus, a možete ih naći u skoro svim nacionalnim kuhinjama. Osim toga, one imaju i nekoliko zdravstvenih koristi.

  • Dijetalna vlakna u tikvicama pomažu u snižavanju nivoa holesterola u organizmu. Ova vlakna se miješaju sa kiselinama koje proizvodi jetra, zbog probavljanja masti, a zbog ovog miješanja, dolazi do njihovog slabijeg probavljanja. Samim tim, jetra mora da proizvodi više kiseline, za što joj je potreban holesterol, istovremeno snižavajući nivo holesterola u organizmu.
  • Visok nivo vlakana u tikvicama sprečava spuštanje kancerogenih tvari u debelo crijevo. Osim toga, tikvice su bogate antioksidantima, kao što su vitamini A, C i folna kiselina, koji “uništavaju” kancerogene tvari i na taj način sprečavaju pojavu raznih vrsta malignih tumora.

  • 100 grama tikvica sadrži oko 10% preporučene dnevne doze magnezijuma, koji umanjuje šanse za infarkt i moždani udar. One sadrže i folnu kiselinu, vitamin koji “potčinjava” fatalni homocistein (ako se nalazi u povećanoj mjeri u krvi, može izazvati bolesti srca i trombozu).
  • Kalijum, koji se nalazi u tikvicama, zajedno sa magnezijumom pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Dakle, redovno konzumiranje tikvica je idealno za sve osobe koje pate od hipertenzije. Takođe, tikvice mogu pomoći u sprečavanju ateroskleroze.

  • Vitamin C, koji se nalazi u tikvicama, veoma je moćan antioksidant i ima antiupalna svojstva koja pomažu u liječenju astme.
  • Tikvice imaju veoma visok sadržaj vode (95%) i velike količine luteina, što je dobro za zdravlje očiju. One, takođe, sadrže vitamin B6, riboflavin i mangan koji su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma.

  • Tikvice imaju nevjerovatno nisku kalorijsku vrijednost. Upravo zbog toga su veoma draga namirnica svima koji su na dijeti i koji žele zdravo da se hrane.
  • Još jedan veoma bitan element, a kojeg sadrže tikvice, je beta-karoten. Ovaj vitamin se nalazi u kori tikvice te se iz tog razloga preporučuje da ih spremate neoguljene. Naravno, nema potrebe da napominjemo da tikvice prije spremanja dobro operete.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info