Namirnice koje eliminišu loš zadah

0

Niko ne želi da ima loš zadah. Najbolje od svega je to što se on može “kontrolisati” i uz pomoć određenih namirnica. Da vidimo koje su to.

 

Jabuke

Da li je zadah nastao zbog preljeva za salatu ili umaka koji sadrži bijeli luk ili je riječ o juratnjem zadahu, jabuke uvijek pomažu. Jabuke “četkaju” bakterije sa zuba te pomažu da se uklone komadići hrane koji se mogu naći između zuba (oni izazivaju loš zadah). Najbolji način konzumiranja: narezani komadići jabuke.

 

Lišće mente

Baš kao i jabuke, žvakanje lišća mente će vašim ustima donijeti trenutno osvježenje. Od lišća mente vaš dah će biti svjež i čist. Najbolji način konzumiranja: ukrasite sve što jedete sa puno listova mente.

 

Lišće bosiljka

Nakon lišća mente, listovi bosiljka su sledeća najbolja opcija za svjež dah. Žvakanje listova bosiljka na redovnoj bazi pomoći će vam da se oslobodite lošeg zadaha. Najbolji način konzumiranja: direktno.

 

Citrusi

Citrusi, kao što su narandže i limun, imaju kiseli efekat koji pomaže da se skinu mrlje sa zuba. Oni, takođe, “spiraju” bakterije koje uzrokuju loš zadah. Najbolji način konzumiranja: svježe cijeđeni sok od narandže ili limuna.

 

Cimet

Cimet je veoma efikasan začin koji pomaže da se riješite lošeg zadaha. Žvakanje komadića cimeta na dnevnoj bazi će vam pomoći da to ostvarite. Ako ne želite konzumirati cimet direktno, možete njime ispirati grlo: pomiješajte ga s vodom. Najbolji način konzumiranja: pomiješajte cimet sa čašom vode i kašičicom meda.

 

Mrkva

Nedostatak pljuvačke uzrokuje nakupljanje plaka u ustima koji uzrokuje loš zadah. Hrskava mrkva vam može pomoći da “proizvedete” pljuvačku i riješite se plaka. Najbolji način konzumiranja: salata od narezane mrkve.

 

Jogurt

Svježi jogurt smanjuje nivo vodonik-sulfida koji uzrokuje loš zadah u ustima. Osim toga, jogurt pomaže u smanjenju plaka i bolesti desni. Najbolji način konzumiranja: pomiješajte jogurt sa bobičastim voćem, medom, cimetom i orašastim plodovima.

 

Bobičasto voće

Bobičasto voće, kao što su kupina, brusnica, jagoda, borovnica i malina nisu samo ukusni plodovi – ono je bogato vitaminom C koji pomaže u borbi protiv bakterija koje uzrokuju loš zadah. Najbolji način konzumiranja: dodajte sočno bobičasto voće u voćne salate.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info