8 grešaka koje žene prave na dijetama

0

Njujorška nutricionistkinja, Stephanie Middleberg, vidjela je i čula neke nevjerovatne priče o dijetama, od žena koje pokušavaju da se riješe suvišnih kilograma. Izbjegavanje tih dijeta, koje ne djeluju, može vam pomoći da se veoma lako riješite neželjenih kilograma.

 

Konzumiranje velikih porcija

Većina žena koje pokušavaju da se riješe suvišnih kilograma i nisu uspješne u tome, ne jedu “junk” hranu – umjesto toga one ručaju velike zdjele salata (u koje ide ogromna količina preljeva) ili grickalice koje sadrže 100 kalorija. Čak i prejedanje “zdravom” hranom može sabotirati vaše ciljeve gubljenja težine. Od velikih porcija ne samo da ćete se osjećati umorno i naduto već ćete i proširiti želudac tako da će vam na kraju trebati sve više hrane da se zasitite. Upravo zbog toga je “ostavi malo hrane na tanjiru” pravilo i dalje odlično, posebno kada jedete vani.

 

Odustajanje nakon trenutka slabosti

Većina žena misli: “Pojela sam komad kolača i zašto onda da nastavljam sa dijetom?”. Nakon toga “napadaju” frižider ili se prepuštaju porivima za teškom hranom svaki dan, sedmicu za sedmicom. Ako imate jedan trenutak slabosti i pojedete kolač ili sladoled ili nešto što se ne uklapa u vaš plan dijete – to nije kraj svijeta, a ni vaše dijete. Štaviše, tokom svake dijete se preporučuje da jednom sedmično uživate u “nedopuštenoj” hrani, a sledećeg dana nastavite sa dijetom.

 

Konzumiranje “dijetalne” hrane

Većina žena, prilikom kupovine namirnica, obavezno traže proizvode sa etiketom “bez šećera”, “niska kalorijska vrijednost”, “nizak nivo masti”… One to rade, jer žele da smanje unos kalorija. Činjenica je da od ovih namirnica nikada nećete biti siti. To se dešava zato što vas “dijetalne” namirnice neće zadovoljiti i imaćete još veći poriv za hranom. Ove namirnice možda mogu prevariti vaše nepce, ali nikada neće prevariti želudac: kao kad pojedete bombonu koja ne sadrži šećer, a onda završite sa pravim dezertom.

 

Opsjednutost kalorijama

Naravno da su kalorije bitne, ali najbolji rezultati se postižu kada prestanete sa opsesivnim brojanjem kalorija te kada: počnete paziti na to šta jedete, obratite pažnju na veličinu porcija i odakle vaše namirnice dolaze (da li su iz folije ili ste ih kupili svježe). Još jedan problem kod brojanja kalorija je da većina žena ima tendenciju da potcijeni količinu unesenih kalorija i to čak za 30%. A na ovaj način se lako gubi pojam sitosti: recimo da se ograničite na 1 800 kalorija dnevno. Nakon večere ste shvatili da ste unijeli 1 600 kalorija i da vam je “preostalo” da unesete još 200, što će izazvati osjećaj “primoranosti” da ispunite dnevnu kvotu, iako uopšte više niste gladni.

 

Preskakanje obroka ili užine

Mnoge žene postanu isfrustrirane, jer vjeruju da ne jedu puno, a nikako da izgube kilograme. Tajna je, zapravo, u tome da morate jesti više kako biste izgubili više kilograma. Da, zvuči blesavo, ali djeluje. Ključ je u tome da pojedete manji obrok ili užinu svaka četiri sata; ovo održava vaš metabolizam jakim te vas sprečava da izaberete “lošu hranu”. I ne samo to, imaćete i više energije, jer nivo šećera u krvi ostaje ujednačen tokom cijelog dana.

 

Preventivna ishrana

Većina žena se boji osjećaja gladi. Nemojte se izlagati gladi do te mjere da padate u nesvijest, ali mali osjećaj gladi je sasvim u redu. To može biti i dobra stvar, jer to znači da vaš organizam radi na tome da “razloži” ono što ste jeli te da vaš metabolizam funkcioniše onako kako bi i trebao funkcionisati. Ako niste gladni, kada sjednete da jedete, to obično znači da ili ste pojeli previše tokom prethodnog obroka ili vam je metabolizam usporen. Mislite na to na ovaj način: Koja je najgora stvar koja vam se može desiti ako ogladnite? Pojedite užinu!

 

Preskakanje doručka

Zapravo većina žena preskače jutarnji obrok, jer nisu gladne, što obično znači ili da su se prejele prethodno veče ili žele započeti dan sa deficitom kalorija kako bi mogle jesti više tokom dana. Problem s tim je da bi vam se to moglo obiti o glavu, uzrokujući konzumiranje veće količine hrane kasnije. Dok većina ljudi ima tendenciju da jede veće količine hrane u vremenskom intervalu između 16 i 23 sata, bolji pristup bi bio da većinu kalorija unesete prije 16 sati – na taj način ćete imati dovoljno vremena da ih sagorite tokom cijelog dana.

 

Večera u hodu

Vjerovatno vam se desilo da dođete s posla i da, još dok se niste ni raspremili, odete do frižidera i grickate sve što vam dođe pod ruku. Malo mrkve, malo sira, parče piletine, komadić hljeba… No, budući da nikada niste sjeli da večerate, vaš mozak vam govori da je u redu da nastavite sa grickanjem sve dok ne odete na spavanje. To nije u redu i pametnije je da pokušate da pojedete večeru sjedeći i sa umjerenom količinom hrane: pola tanjira povrća, jedna četvrtina tanjira proteina (piletina, riba, pasulj) te ostatak tanjira napunite integralnim žitaricama.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info