Kako da izradite svoj shabby chic namještaj

0

Potreban vam je novi komad namještaja, ali ni stari nije tako loš? Štaviše, rado biste malo “osvježili” taj stari komad, ali ne znate kako. Uz malo truda – i dosta šmirglanja – namještaju možete dati starinski izgled, poznatiji i pod nazivom shabby chic. Da vidimo i kako.

Kada ste izabrali komad namještaja, potrebno je pripremiti njegove površine kako bi se mogle farbati. Prije svega, potrebno je da skinete sve ručke, šarke i metalne dijelove. Sada ste spremni da počnete sa skidanjem boje ili laka, a da biste to izveli koristite šmirgl papir.

Nakon što ste pomenuti komad dobro išmirglali, potrebno je da s njega skinete svu prašinu. To možete uraditi pomoću krpe i tople vode, a nakon toga je potrebno da se namještaj osuši.

U zavisnosti od drveta, potrebno je koristiti osnovni premaz. Ova komoda je bila u dobrom stanju, pa su umjesto osnovnog premaza nanesena dva sloja bijele boje; bijela je korištena kao premaz, a kao završni sloj je korištena siva boja. Prilikom nanošenja boje, uvijek idite u smjeru vlakana drveta, a na četki je potrebna minimalna količina boje i tanak sloj. U pitanju je kvalitet, a ne kvantitet.

Nakon nanošenja farbe, potrebno je da ostavite namještaj da se osuši te nakon toga nanosite drugi sloj. Na komodi sa fotografije iznad nanesen je tek prvi sloj. I da, možete nanositi i više od dva sloja.

Na ovu komodu su sada nanešena dva sloja bijele i dva sloja sive boje. Ako želite da siva boja bude malo tamnija, u nju možete dodati običnu crnu boju. Nakon farbanja, a prije dalje obrade kojom ćete dobiti starinski izgled, potrebno je da se namještaj suši minimalno 24 sata. Ukoliko ne volite starinski, pohabani izgled, namještaj možete ostaviti nakon farbanja – premažite ga jednim slojem laka ili voska i završili ste.

Prilikom dalje obrade namještaja, s ciljem dobijanja starinskog izgleda, bitno je napomenuti da postoji nekoliko nijansi koje možete dobiti. U zavisnosti od vašeg ličnog ukusa, možete šmirglati (kao što je na slici) ispupčenja, detalje, dijelove oko ladica… U ovom slučaju je korištem šmirgl papir za drvo, granulacija 180. Trik šmirglanja je u tome da šmirglate samo u jednom pravcu.

Nakon što ste završili, namještaj ne morate ničim premazivati, mada možete nanijeti sloj voska ili laka. Ovo će zaštiti drvo, ali nemojte nanositi previše, jer pretjerano sjajni lakovi neće izgledati autentično i shabby chic!

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info