Žene i karijere: Ajla Silajdžić, stručnjak za parfeme

0

Mini Magazin počinje seriju intervjua pod nazivom “Žene i karijere”. Želimo da vam predstavimo dame širom BiH koje rade na izazovnim i neobičnim zanimanjima, jer se malo piše o tome. Ajla Silajdžić, žena iza najboljih parfema u vašem gradu, odličan je početak!

Već odavno znamo da živimo u muškom “svijetu”, ali u njemu ima mjesta i za mlade i uspješne dame. Jedna od njih je i brend menadžerica kompanije Orbico, Ajla Silajdžić, koja nam je dala odgovore na važne ženske teme: kako biti uspješna dama, a da se u isto vrijeme borite sa stresom i uspijete izbalansirati privatni i poslovni život.

 

Mini Magazin: Znamo da ste brend menadžerica parfmeskih proizvoda u jednoj od najuspješnijih trgovačkih kompanija u BiH. Ko ste kada se završi radno vrijeme?

Ajla: Prvenstveno supruga, a nadam se ubrzo i majka. Porodica mi je najvažnija životna motivacija, moja oaza mira i života. Imam divnog supruga koji je uspješni menadžer u Coca Cola kompaniji i zajedno volimo provoditi slobodno vrijeme na putovanjima, sportskim aktivnostima i druženju sa prijateljima.

Mini Magazin: Brend menadžer zvuči kao vrlo odgovorno zanimanje.  Kako izgleda jedan vaš dan u Orbicu?

Ajla: Svaki radni dan je jako uzbudljiv i dinamičan. Posao brand managera u našoj kompaniji je jako odgovoran, s obzirom na to da vodite računa o jako uspješnim brendovima i njihovom razvoju na našem tržištu. Trenutno sam brand manager za parfemske brendove namijenjene širokoj masi kao što su: Christina Aguilera, Naomi Campbell, Avril Lavigne, Mexx, Bruno Banani, Puma, s.Oliver, Antonio Banderas, Shakira, kao i Premium brendove Boss i Hugo.

Svaki brend ima svoju strategiju i svoju ciljanu skupinu potrošača, tako da je jako zahtjevno voditi računa da svi brendovi imaju adekvatnu egzekuciju na tržištu. Pored osmišljavanja strategije rasta i prodaje ovih brendova, brand manager je odgovoran i za implementaciju cjelokupnih marketinških i prodajnih aktivnosti kod svih kupaca, a trenutno radimo sa 160 parfimerija u Bosni i Herzegovini, sa kojima smo u stalnom kontaktu.

Mini Magazin: Da li su parfemski proizvodi vaš izbor, ili je to prosto splet okolnosti? Drugim riječima, da li vam ja posao ujedno i zadovoljstvo?

Ajla: To je dijelom bio i splet okolnosti, a dijelom i moj lični izbor, s obzirom na to da sam kao žena uvijek uživala u kozmetici, finim kremama i parfemima. Ja sam završila Elektrotehnički fakultet na University of Portland u Portlandu, Oregonu u Sjedinjenim Amričkim Državama. To je definitivno bio moj izbor i ti studiji su za mene jedno najljepše životno iskustvo koje sam imala.

Odmah nakon studija sam se vratila u Sarajevo i zbog procesa nostrifikacije diplome, koji je trajao više od pola godine, nisam mogla tražiti posao u struci. Našla sam odmah posao u kompaniji Orbico kao asistent direktora, a ubrzo mi je ponuđen i posao brand managera u odjelu kozmetike, gdje sam i danas, što govori da sam jako zadovoljna i motivirana poslom kojim radim.

Mini Magazin: Koliko vas posao obuzima – da li privatna strana trpi ili ste u mogućnosti ostvariti balans kojem težite? Znamo da vaša branša podrazumjeva dosta terenskog rada pa i putovanja.

Ajla: Pa pokušavam da balansiram tako da nijedna strana ne trpi. Terenski posao i putovanja su za mene jedan od najljepših dijelova ovog posla, jer mi zaista putujemo na konferencije u najljepše gradove i te konferencije su jako lijepe i uzbudljive. Tu upoznate ljude koji rade isti posao iz cijelog svijeta, a naši principali (trgovački partneri, prim.ur.) se potrude da upoznate i osobe čije parfeme prodajete, kao što smo imali priliku u Atini da upoznamo Naomi Campbell, prošle godine u Rimu upoznali smo Orlando Blooma, koji je zaštitno lice za Boss Orange man parfema, u aprilu ove godine smo se sreli sa Shakirom u Barceloni.

Mini Magazin: Stres je postao sastavni dio naših života, a u vašem poslu vjerovatno stalna pojava. Koji je vaš ritual opuštanja – šta vam najviše pomaže kada vas dan izmori?

Ajla: Mislim da meni, generalno, pomaže u borbi sa stresom to što sam jako vesela osoba, uvijek nasmijana i sa pozitivnim stavom prema svemu. Kada me dan izmori priuštim sebi neku lijepu masažu i odlazak na večeru sa suprugom gdje se na kraju sve završi smijehom i dobrim raspoloženjem.

Mini Magazin: Biti poslovna žena je fantastično, ali nije lako. Ako biste mogli udijeliti tri savjeta ženama koje tek počinju raditi u vašem poslu, šta bi to bilo?

Ajla: Najvažnije je da volite ono što radite, da imate pozitvan stav i razumijevanje i da se kontinuirano obrazujete i ulažete u sebe i svoje znanje.

Mini Magazin: Jedno neobavezno pitanje – čime biste se bavili kada bi osvojili milione na lutriji?

Ajla: Otvorila bih svoju marketing agenciju, mislim da sam jako puno naučila radeći kao brand menadžer sa najboljim kompanijama, kao što su Procter&Gamble, Maurer&Wirtz i PUIG i to bih mogla iskoristiti da pomognem drugim kompanijama u BiH. Svakako da bih dio novca iskoristila na putovanja, do sada sam obišla jako puno zemalja, živjela cetiri godine u Moskvi i šest godina u Americi, ali još uvijek ima jako puno kultura i običaja za istražiti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info