Zašto žene više vole slabiće

0

Iako su fizički snažniji muškarci i dalje privlačni, žene već odavno više cijene kvalitete kao što su lojalnost i plemenitost nego velike mišiće i jake brade.

To je zbog toga što su muškarci, koji su bili slabiji u fizičkom nadmetanju sa vršnjacima, kompenzirali taj nedostatak kroz bolje izdržavanje svojih supruga kako bi stekli njihovu naklonost, rekli su istraživači.

Uspon “beta mužjaka” počeo je u ranoj fazi ljudske evolucije, kada su naši preci živjeli u velikim društvenim grupama i gdje su najdominantniji muškarci imali pristup većini žena.

Muškarci “nižeg ranga” morali su razviti još jednu strategiju za privlačenje i dobijanje partnera, a to su postigli posvećivanjem jednoj ženi te njenim izdržavanjem i štitenjem.

Upravo zbog gore navedenog, žene su počele cijeniti velikodušne i lojalne partnere više od promiskuitetnih i jakih muškaraca, a time su postavljeni i prvi temelji monogamnog porodičnog života, kažu naučnici sa američkog univerziteta u Tennesseeju.

U studiji objavljenoj u magazinu “Anali Nacionale Akademije Nauka”, matematičari sa univerziteta Tennessee-Knoxville razvili su model pomoću kojeg objašnjavaju zašto su ljudi počeli živjeti u monogamnim zajednicama.

“Seksualna revolucija” se desila kada su žene počele da biraju muškarce koji su se dobro brinuli o njima, a ne njihove jače suparnike, prisiljavajući druge da promijene svoje ponašanje, kažu naučnici.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info