5 čudnih sastojaka vaše šminke

0

Iako je većina sastojaka bezopasna, neke supstance koje se nalaze u kozmetici nas pomalo i šokiraju. Kao formaldehid, na primjer. Ostavićemo ove “bezopasne” supstance po strani i fokusirati se na malo čudnije sastojke koji nisu toksični, ali su malo čudni. Da vidimo o čemu se radi.

 

Karmin je prirodna crvena boja (otuda se u našem jeziku veoma često može čuti izraz za ruž: karmin). Prirodno je dobro, zar ne? Dobro u smislu da se koristi već stotinama godina, ali loše u smislu što se ta prirodna crvena boja dobija od mrvljenih oklopa insekata. Da, karmin se dobija od egzoskeleta ženki sitnih insekata. Neke osobe su blago alergične na njega, ali ako pokušavate da ga izbjegnete onda ne trebate izbjegavati samo kozmetiku crvene boje – izbjegavajte i jogurte, sokove, slatkiše i druge proizvode crvenkaste boje, koji ga često sadrže.

 

Neke stvari su bolje, ako se prave na stari način, a kada je riječ o parfemima to znači da je željeni sastojak, za bolje fiksiranje parfema na koži, ambra. Šta je ambra? Ona je mošusno jedinjenje koje je zapravo izlučevina kitova (preciznije, neprobavljena hrana koju kitovi izbacuju kroz usta). Zanimljiva stvar u vezi ambre je da što je parfem skuplji (posebno kod francuskih parfema) veća je vjerovatnoća da sadrži ovu drevnu, prirodnu komponentu, dok jeftinije verzije parfema uglavnom sadrže sumnjive, sintetičke sastojke. Nedavna istraživanja pokazuju da balzam jele puno bolje fiksira miris od ambre te se vjeruje da će ona kroz par godina potpuno biti izbačena iz upotrebe.

 

Supstanca koja se zove kapsikum (nekada i kapsaicin) je tajni sastojak sjajeva za usne koji “povećavaju” usne (otud i ono čudno peckanje nakon nanošenja). Ovi sjajevi peckaju zato što kapsikum potiče iz ljutih papričica – ista stvar od koje se zbog suzavca plače. S obzirom na to da potiče iz namirnice, on nije toksičan, ali ima nadražujuće djelovanje (koje je potrebno da bi se usne “povećale”).

 

Jedan od najpoznatijih i najdražih emolijenata kozmetičke industrije, lanolin, prirodna je i organska supstanca koja pruža zaštitu ispucaloj koži, ublažava suhoću kože te obezbjeđuje dugotrajnu hidrataciju. Upravo zbog toga se lanolin nalazi bukvalno u svemu – od osnovnih losiona za tijelo do krema za bebe. On je, takođe, sastojak kože ovaca. Da, voštani lanolin luče ovce te zbog toga njihovo krzno (vuna) ne “prokišnjava”. Nakon šišanja ovaca, lanolin se bukvalno iscijedi iz sirove vune, uz pomoć mehaničkih valjaka.

 

Ako ste ikada koristili domaću masku za lice od bjelanjaka i limunovog soka, koristili ste prirodnu koncentraciju albumina. Albumin je protein koji se može pronaći u bjelanjku i krvnoj plazmi, a kada se nanese na kožu on stvara osjećaj zatezanja. To ga čini popularnim dodatkom proizvodima protiv bora (kreme, losioni), iako su njegovi efekti samo privremeni. Većina albumina u kozmetičkoj industriji potiče iz kokošijih jaja, ali izvjesne količine potiču iz goveđe ili ljudske krvi (forma albumina koji se nalazi u botoksu).

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info