8 razloga da jedete više jagoda

0

Divlje ili pitome, sa tržnice ili iz vaše bašte… Jagode su super! Već smo vam pisali o tome kako vam jagode mogu pomoći da izbijelite zube, a imali ste priliku i da pročitate 10 stvari koje niste znali o jagodama. Danas vam donosimo osam razloga zbog kojih trebate jesti više jagoda.

  • Jagode su bogat izvor antioksidanata. Zapravo, u voćnom svijetu, one su četvrto voće sa najvišim nivoom antioksidanata. Antioksidanti štite naše tijelo od slobodnih radikala koji se povezuju sa preuranjenim starenjem i raznim oboljenjima.
  • One su odličan izvor vitamina C koji povećava snagu arterija, sprečava stvaranje modrica te jača rad adrenalnih (nadbubrežnih) žlijezda koje zahtijevaju najveći nivo vitamina C u odnosu na sve druge žlijezde ili organe u našem tijelu. Osam jagoda sadrži više vitamina C nego jedna narandža!
  • Studije pokazuju da jagode regulišu nivo šećera u krvi. 130 grama svježih jagoda značajno će smanjiti nivo šećera u krvi. Visok nivo šećera povezuje se sa gojaznošću, promjenama raspoloženja i dijabetesom.
  • Jagode imaju anti-upalno i sedativno dejstvo. Istraživanja pokazuju da one smanjuju nivoe upalnog markera C – reaktivnog proteina (CRP).

  • Jagode sadrže antocijanine koji stimulišu topljenje uskladištenih masti u organizmu. Osim toga, istraživanja pokazuju da antocijanini jačaju kratkoročnu memoriju za 100%, u roku od osam sedmica.
  • One imaju i anti – kancerogena svojstva. Njihov sadržaj flavonoida dovodi do toga da tijelo stvara smetnje u fazama razvoja ćelija raka, sprečavajući njihovu mogućnost umnožavanja.
  • Fenolne kiseline koje se nalaze u jagodama imaju anti – alergijska svojstva, što znači da one pomažu u smanjenju biohemijskih procesa koji se povezuju sa alergijskim reakcijama. Naravno, kao i sa drugim vrstama hrane, neke osobe su alergične na jagode pa, ako ste i vi u toj grupi, onda znate da je najpametnije da ih izbjegavate.
  • Dokazano pomažu kod srčanih oboljenja i artritisa.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info