7 opasnih prehrambenih aditiva

2

Ishrana u kojoj je previše zastupljena prerađena hrana može da izazove više problema na raznim stranama. Prerađene namirnice nemaju hranjivu gustinu, što znači da se većina minerala i vitamina gubi prilikom obrade ili čak ni prvobitno nisu bili zastupljeni. Ljudi imaju tendenciju prejedanja proizvodima kao što su čips, keks, gotova jela i umaci i slično. To se dešava iz razloga, jer ne osjećamo sitost kao poslije naminica koje su bogate vlaknima (voće, povrće) te zbog toga i dolazi do prejedanja. Ipak, najstrašniji aspekt prerađene hrane je taj što često ne znamo ni šta je u nju dodato.

Prehrambeni aditivi imaju svoje mjesto pod suncem, ali mogu biti i štetni. Da vidimo o čemu se radi.

 

Vještačke boje

Ako imate djecu, ovo je krupna stvar. Još uvijek se razmatra da li određene vještačke boje treba potpuno zabraniti ili bi ih trebalo navesti na etiketi proizvoda kako bi roditelji znali da se one nalaze u datom proizvodu. Najveća zabrinutost vlada oko sledećih boja: crvena broj 40, žuta broj 5 i žuta broj 6 – one ujedno čine i preko 90% vještačkih boja na tržištu. Poznato je da vještačke boje kod djece izazivaju hiperaktivnost pa čak i hiperkinetički poremećaj (ADHD). Iako se vještačke boje godinama koriste u ishrani, njihova upotreba se povećala više od pet puta u poslednjih 50 godina. Vještačke boje se mogu naći u prerađevinama, a posebno u voćnim grickalica, bombonama, keksima, sladoledu, kobasicama i žitaricama (pahuljicama).

 

BPA

Najnovije studije pokazuju da je naša najveća izloženost sintetičkom hormonu, koji se zove bisfenol A (BPA) putem konzervisane hrane. Organska ili ne, 92% konzervisanih namirnica sadrži BPA. Ako možete, najbolje je da izbjegavate ovakvu hranu.

 

Ftalati

Ftalat je još jedan sintetički hormon koji se često može naći u konzervisanim namirnicama. Studije pokazuju da su ftalati hemikalija koja je povezana sa poremećajem endokrinih žlijezda kod životinja i ljudi. Testiranja na životinjama dokazuju da oni oštećuju neurološki i reproduktivni sistem. Često se mogu naći i u proizvodima za ličnu higijenu i njegu i u konzervisanoj hrani. Izbjegavajte ih tako što ćete konzumirati svježe namirnice kad god je to moguće.

 

Palmino ulje

Palmino ulje ima negativan uticaj na naš organizam, jer je visoko zasićena mast koja može povećati nivo holesterola. Međutim, ono ima još gori i užasniji uticaj na samu planetu. Studije pokazuju da je ono glavna prijetnja za opstanak orangutana i drugih ugroženih životinjskih vrsta kao što su sumatranski tigrovi, sumatranski nosorozi i patuljasti slonovi. Naime, sječa i paljenje azijskih prašuma radi eksploatacije palminog ulja, koje je jedan od glavnih aditiva keksima, krekerima i kozmetici, uništava prirodno stanište ovih životinja. Učinićete uslugu planeti, ako ne koristite proizvode koji sadrže ovaj aditiv.

 

Skrivene hidrogenizovane biljne masti

Većina proizvođača prepađene hrane tvrdi da njihov proizvod ne sadrži hidrogenizovane biljne masti, ali oni uglavnom sadrže 49 grama hidrogenizovanih biljnih masti po obroku. Iako ovo može izgledati ako minimalna količina, Američko udruženje za zdravlje srca preporučuje unos manje od dva grama hidrogenizovanih biljnih masti dnevno. Dakle, čak i minijaturna količina ima ogroman uticaj. Budite ekstra oprezni sa pecivima, smrznutim tijestima i grickalicama. Ako ih već kupujete, tražite one koji sadrže maslinovo, kokosovo ili ulje uljane repe. Hidrogenizovane biljne masti podižu nivo LDL (lošeg) holesterola i smanjuju nivo HDL (dobrog) holesterola. One, takođe, smanjuju fleksibilnost krvnih sudova te imaju negativan uticaj na krvni pritisak. Između ostalog, povezuju se i sa pojavom raka.

 

MSG

Monosodijum glutamat (MSG) povezuje se sa hormonskom neravnotežom, debljanjem, oštećenjima mozga, gojaznošću i glavoboljama, a može se naći u iznenađujućem broju prerađevina (mješavine začina, supe, proizvodi od i na bazi soje, umaci, preljevi za salatu i slično).

 

Olovo

Najviše je zastupjeno u sokovima. Da zlo bude gore, istraživanja pokazuju da 85% sokova namijenjenih djeci sadrže opasne nivoe olova. Da biste to izbjegli, pravite domaće sokove od sezonskog voća: mrkva, jagoda, kruška… Na kraju, citruse možete naći u svako godišnje doba, a osim što su zdravi i prirodni izvor vitamina, izbjeći ćete i olovo.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info