7 zabavnih načina da se riješite stresa

0

Čini se da je “biti pod stresom” postala trendovska stvar kao i “držanje dijete”. To danas skoro svako radi, koristeći pomenuti termin kao izgovor za loše raspoloženje ili “kratak fitilj”. Problem je mnogo veći i dublji: stres ima puno ozbiljnije neželjene efekte koji mogu biti štetni po vaše zdravlje, ako se ne liječi. Naravno, postoje mnogobroji lijekovi koji vam mogu pomoći da se riješite tjeskobe, ali zašto to ne bi uradili na prirodan način? Bez lijekova, bez hemikalija, samo dobri prirodni lijekovi.

 

Smanjite stres dodirima, poljupcima i zagrljajima

Dodirivanje, ljubljenje i grljene (i bilo koje druge nježne aktivnosti) su aktivnosti koje stimulišu oslobađanje hormona oksitocina. Nedavne studije pokazuju da val oksitocina koji se oslobađa tokom orgazma može smanjiti krvni pritisak, umiriti nerve i smanjiti napetost. U stvari, prema Britanskom medicinskom časopisu, seks je toliko dobar za vaše srce da upola smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, ako ga konzumirate tri puta sedmično.

 

 Smanjite stres psovanjem

Psovanje dokazano smanjuje stres te povećava osjećaj drugarstva na poslu. Tako bar tvrde naučnici sa engleskog univerziteta West Anglia Norwich University.

 

Smanjite stres konzumiranjem bijelog luka

Glavni sastojak bijelog luka je organosumporno jedinjenje alicin koje, kada se probavi, potiče organizam na proizvodnju vodonik – sulfida. Kombinacija stvara unutrašnju reakciju koja opušta krvne sudove te potiče protok krvi. Prevedeno: bijeli luk je dobar za srce i glavu te pomaže u smanjivanju stresa.

 

Smanjite stres konzumiranjem čokolade

Tamna čokolada je bogat izvor antioksidanata koji se nazivaju flavonoidi (oni mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska). Pojedini naučnici su otišli toliko daleko da tvrde kako čokolada sadrži više flavonoida nego bilo koja druga namirnica (uključujući i borovnice). Prema više istraživanja, pomenuti flavonoidi pomažu u opuštanju krvnih sudova, što na kraju dovodi do smanjenja stresa. Birajte tamnu čokoladu sa što više kakaoa (70% i više) i što manje masti.

 

Smanjite stres gledajući YouTube

Smijeh dokazano smanjuje stres. Čak i samo iščekivanje nečeg smiješnog ima sposobnost da nas smiri zahvaljujući oslobađanju hormona stresa kao što su epinefrin i kortizol. Osim toga, prema naučnicima sa američkog Univerziteta u Merylandu, kratki i smiješni snimci povećavaju dotok krvi do srca.

 

Smanjite stres vrtlarstvom

Istraživanja pokazuju da biljke i cvijeće u vašem prisustvu mogu izazvati pozitivno raspoloženje i smanjiti nivo stresa. Nemate vrt u kojem biste mogli da sadite sve one divne biljke? Ništa ne brinite – naučnici tvrde da vam može pomoći i briga o kućnom cvijeću. Prema tome, posao u ruke 🙂

 

Više nereda, manje stresa

Sudeći prema najnovijim istraživanjima, umjereni nered može potaknuti kreativnost i smanjiti tjeskobu. Ipak, pazite da se ne zatrpate!

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info