Kozmetički sastojci koje trebate izbaciti iz upotrebe

0

Sljedeći sastojci se obično nalaze u proizvodima koje svakodnevno koristimo (šampon, lak za nokte i slični proizvodi), a naučnici savjetuju da ih je najbolje izbjegavati. Zašto? Prosudite same.

Parabeni


Paraben je sintetički konzervans i antimikrobni agens koji se obično može naći u proizvodima za higijenu sa visokim sadržajem vode: šamponi, gelovi za tuširanje, regeneratori, losioni i proizvodi za pranje lica. Mogu se naći i u pojedinim dezodoransima, a možete ih prepoznati po prefiksima etil-, metil-, butil- ili propil- (na primjer: metilparaben ili propilparaben).

Studije pokazuju da paraben oponaša estrogen i da na taj način remeti normalno funkcionisanje hormona, a pronađeni su i u biopsijama raka dojke.

Rastuća svijest o negativnom uticaju parabena potaknula je veliki broj proizvođača kozmetičkih proizvoda da ih izbace iz upotrebe i počnu upotrebljavati bezbjednije konzervanse, a neki su prihvatili kraći rok trajanja proizvoda kao cijenu zdravog poslovanja.

Ftalati


Ftalati su plastifikatori koji stabilizuju miris u parfemima i dezodoransima te boju u drugim kozmetičkim preparatima (lakovi, farbe za kosu); oni, takođe, sprečavaju pucanje laka za nokte. Nećete ih naći navedene na većini etiketa, iako mogu biti prisutni u skoro svim proizvodima za njegu i higijenu, skriveni pod sastojkom “miris” (formule proizvođača su zakonski zaštićene kao vlasnička informacija).

Veći broj studija povezuje ftalate sa smanjenom funkcijom štitne žlijezde i defektima pri rođenju te uticajem na razvoj genitalija kod dječaka i broja spermatozoida kod muškaraca.

Dvije vrste ftalata koje se obično nalaze u kozmetičkim proizvodima zabranjene su na tržištu Evropske Unije. Brojni proizvođači laka za nokte uklonili su “toksični trio” iz svojih proizvoda – dibutil ftalat, toluen i formaldehid. Ipak, preporučuje se da provjerite sastojke prilikom kupovine laka, posebno ako ste u drugom stanju. Lakovi na bazi vode su najbenignija opcija.

Nanočestice


Nanočestice se sastoje od ultra sićušnih čestica uobičajenih sastojaka, a imaju primjenu u skoro svemu – od sportske odjeće do automobilskih guma. Često se mogu naći u proizvodima namijenjenih zaštiti od sunca (kako losioni ne bi ostavljali bijeli trag nakon razmazivanja) te u anti-age proizvodima kako bi im pomogle da prodru u dublje slojeve kože; na etiketi proizvoda mogu biti navedene kao mikro – fine čestice.

Ovi “pojačivači prodiranja” mogu biti zabrinjavajući kada se nađu u društvu ftalata i parabena. S obzirom na to da su nanočestice nova i veoma moćna tehnologija, stručnjaci za zaštitu okoliša su zabrinuti zbog njihovog uticaja na životnu sredinu.

Dok same čestice nisu “umiješane” u zdravstvene probleme, većina stručnjaka preporučuje da se sačeka sa njihovom upotrebom dok se ne provedu sve neophodne studije o njihovom uticaju.

Natrijum lauril / Lauret sulfat


Natrijum lauril / lauret sulfat (SLS) je sintetički deterdžent i agens za pjenu koji se povezuje sa iritacijom kože i očiju. Povezuje se i sa nusproizvodom, 1-4 dioksanom, za koji se sumnja da je kancerogen i koji se stvara u procesu etoksilacije, a od njega proizvodi postaju “nježniji”.

Etoksilacija je jedan od razloga zbog kojeg “nježniji” proizvodi, kao što je šampon za djecu, sadrže ogromnu količinu toksina. Potražite -eth na kraju imena drugih sastojaka da biste otkrili ovaj proces.

Sintetički mirisi


Sintetički mirisi mogu da sadrže i do 200 sastojaka koje proizvođač ne mora da navede. Uobičajeni alergen, “miris”, ako se nalazi na etiketi, pouzdan je pokazatelj da proizvod sadrži ftalate, osim ako je jasno naznačeno da proizvod ne sadrži sintetiku.

Veoma “jaki” parfemi najvjerovatnije sadrže visoke koncentracije ftalata. Potražite proizvode na kojima je navedeno da ne sadrže sintetičke mirise ili da mirisi vode porijeklo od eteričnih ulja.

Dietanolamin i tietanolamin


Dietanolamin (DEA) i tietanolamin (TEA) su emulgatori i agensi za pjenu koji se obično mogu naći u šamponima i gelovima za tuširanje. Oni mogu izazvati alergijske reakcije te isušiti kožu i kosu. Spadaju u kategoriju supstanci za koje mnogobrojne studije pokazuju da su kancerogene.

Diazolidinil i imidazolidinil urea


Diazolidinil i imidazolidinil urea su često korišteni sintetički konzervansi koji mogu izazvati kontaktni dermititis, a sumnja se i da otpuštaju formaldehide. Mogu se naći u proizvodima za zaštitu od sunca, losionima, šamponima – istim proizvodima u kojima možete naći i parabene.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info