70% žena bi se odreklo seksa radi savršenog tijela

0

Sezona kupaćih kostima je pred nama, a žene osjećaju veliki pritisak da što prije smršaju i oblikuju svoje tijelo. Nova studija je otkrila da su žene sve nesigurnije u pripremanju za ljetnu sezonu te da je njihovo samopouzdanje smanjeno sa izgledom njihovog tijela u kupaćem kostimu.

Rezultati istraživanja koje je proveo magazin Shape pokazuju da bi se 68% žena odreklo seksa, najmanje na mjesec dana, u zamjenu za izled tijela koji je idealan za kupaći kostim i plažu.

Svakog proljeća, kao što cvjeta trešnja ili kiše padaju u aprilu, magazini namijenjeni ženama su preplavljeni člancima i reklamama koji govore o tome da bi žene trebale početi sa dijetom i vježbanjem, ako žele da imaju savršenu figuru za kupaći kostim.

A, prema ovom istraživanju, 82% žena je izjavilo da osjećaju veliki pritisak kada se radi o mršavljenju za ljetnu sezonu. Preko 50% žena je izjavilo kako mrze svoje trbušne mišiće, a 29% njih je reklo kako osjećaju najveću nesigurnost zbog izgleda njihovih butina.

Kada se radi o vježbanju, 47% žena je priznalo da najveću pažnju pridaju treningu koji im pomaže da dobiju trbušne mišiće, nego bilo kojem drugom. Zahvaljujući sveprisutnosti fotoaparata, nošenje kupaćih kostima je zastrašujuće i poznatim ličnostima, a žene koje osjećaju pritisak od mršavljenja kao glavnog krivca za to navode Facebook.

Devedeset procenata čitateljki je navelo da nikada ne bi “lajkovalo” fotku na kojoj nose kupaći kostim, a 44% njih je izjavilo kako bi uklonilo svoje ime sa fotke ili bi zamolili prijatelje koji su postavili fotku da je izbrišu sa Facebooka.

Nasuprot tome, 50% žena se osjeća sasvim ugodno u kupaćem kostimu, kada su okružene prijateljima ili svojom drugom polovinom, a od toga se 18% njih najbolje osjeća kada su u društvu svojih prijatelja, dok ih se samo 10% osjeća ugodno kada su u društvu potpunih stranaca.

“Skidanje zadnjih, upornih kilograma” prije odlaska na godišnji odmor je takođe veliki problem, bar sudeći po 79% ispitanica koje su izjavile da žele izgubiti najmanje tri kilograma prije nego odu na more.

Šezdeset procenata žena je priznalo da su na dijeti zbog ljetne sezone, a 53% smanjuje unos kalorija, 22% izbacuje ugljene hidrate iz ishrane, a 15% isprobava druge strategije.

Većina žena ipak se okreće dijeti koja se sastoji od zdrave ishrane i vježbanja. Od toga, jedan posto se podvrgava rigoroznim dijetama, dok se tri posto njih oslanja na dijete koje se tiču detoksikacije organizma.

S obzirom na to da je kultura življenja počela sve više oslikavati fizičko savršenstvo, kupaći kostim potiče i strah i strahopoštovanje.

Danas se pretpostavlja da će se u kupaćem kostimu osjećati ugodno samo one žene koje su vitke, mišićave i imaju definisane trbušne mišiće, što druge žene dovodi do iracionalnog straha i nesigurnosti.

Časopisi namijenjeni ženama, reklame i marketinške kampanje osnažuju ideju da je pripremanje za ljetnu sezonu od suštinskog značaja za svaku ženu. Sa višemjesečnim odbrojavanjem do početka ove sezone, čitateljke se podstiču da smršaju i to člancima koji insistiraju, bez obzira na vaše godine, da je najpametnije da uradite sve što je potrebno kako bi vaše tijelo izgledalo što spremnije za sezonu kupaćih kostima.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info