5 navika koje ne pomažu vašem izgledu

1

Smijemo se, mrštimo, grizemo usne, prekrštamo noge ne znajući da sve ove male stvari sa sobom odnose našu prirodnu ljepotu. Hajde da vidimo zašto je to tako i koje navike treba da zaboravimo kako bismo što duže zadržali mladost i ljepotu.

Smijeh i mrštenje


Nema sumnje, smijeh liječi i produžava život te stimuliše sintezu endorfina (hormona sreće). Ipak, on uzrokuje i formiranje bora. Pod negativan uticaj smijeha prvo pada koža na kapcima, s obzirom na to da dolazi do formiranja sitnih bora, a nakon toga i koža oko usta gdje se pojavljuju nimalo privlačne nazolabijalne bore.

Navika mrštenja ostavlja duboke uspravne linije između obrva, a dovodi i do pojave vodoravnih linija na čelu. Koža oko usta još više pati, zbog ženske želje za stiskanjem usta. Ovi izrazi lica su refleksni i teško ih je, ali ipak moguće, kontrolisati.

Rješenje: Jedina šansa da se sami nosite sa ovim problemom je striktna kontrola. Počnite sa najjednostavnijim zadacima, kao na primjer da se smijete umjesto da prsnete u smijeh. Da biste izgubili naviku mrštenja, možete preduzeti preventivne mjere: zalijepite na čelo vlažni papir za duvan na par sati. To će vam pomoći da bolje kontrolišete izraze lica.

Diranje lica rukama


Podupirete bradu ili obraz, češkate nos ili dodirujete čelo. Na ovaj način istežete kožu i uzrokujete preranu pojavu bora. Dodirivanje kože lica neopranih ruku nije uopšte preporučljivo – “opskrbljujete” svoje pore novim mikrobima koji se odmah počinju širiti preko gornjeg sloja epiderma te na taj način dolazi do njegovog značajnog oštećenja.

Rješenje: Kao i u prethodnom slučaju – striktna kontrola. Možete se poslužiti i malim trikom – ako imate običaj da podupirete bradu ili obraze rukama, uzmite neki predmet, na primjer olovku. Cilj je da ruke držite podalje od vaše kože.

Cijeđenje bubuljica


Što češće cijedite bubuljice to više stimulišete lučenje lojnih žlijezda od kojih koža postaje sve masnija. A najgore od svega je ako vas u tome ne mogu spriječiti ni šminka ni prljave ruke. Prosto rečeno: potičete infekciju kože te dolazi do iritacije i pojave novog “osipa” na koži. Osim toga, ako mislite da radite sve kako treba (parenje kože, korištenje maramica) – ni tada niste u pravu. Pravi i jedini ispravni način je da posjetite kozmetičara.

Rješenje: Koristite antiseptičke proizvode koji kožu čiste bez ikakvih oštećenja. Konsultujte se da kozmetičarem te vam i on može dati par korisnih savjeta. A nakon što shvatite da morate potrošiti hrpu novca na liječenje kože (cijeđenje bubuljica može oštetiti kožu), žalićete zbog svojih postupka!

Grickanje usne


Navika iz mlađih dana. Obično grizemo usne kada smo ljuti, kada se bojimo, nešto isčekujemo ili kada smo iznenađeni. Ukratko rečeno, postoji razlog zbog kojeg ovo radimo, a posljedice nisu nimalo privlačne. Ruž se uvijek skine da dijela usne koji smo “gricnuli”, a najgore od svega je to što možete inficirati usne kroz mikropukotine koje se stvaraju tokom ugriza.

Rješenje: Prije svega, liječite pukotine. Probajte sa bilo kojim kozmetičkim proizvodom koji vam je pri ruci: labelo, kreme za hidrataciju usana, melemi. Tokom noći možete nanijeti sloj maslinovog ulja na usne (ono pomaže obnavljanje, a i usne će vam biti mekše).

Sjedenje prekrštenih nogu


Ovo je najraširenija i najštetnija navika. Ukoliko se svakodnevno upražnjava, može doći do poremećaja cirkulacije što, na kraju, dovodi do pojave proširenih vena, što je veoma ozbiljno oboljenje.

Rješenje: Ukoliko na nogama imate već vidljive vene, počnite koristiti neki od specijalnih gelova (prvo se konsultujte sa doktorom). Odmarajte noge kad god je to moguće: podignite ih (naslon stolice, sto…). Vaše noge zaslužuju da budu lijepe i zdrave, jer vas one nose kroz život.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info