Žene sve veće: Pantalone broja 38 povećale su se za 10 cm tokom proteklih 40 godina

0

Nova studija pokazuje da je par prosječnih ženskih pantalona postao 10 centimeara veći nego što je to bio slučaj prije 40 godina. Širina struka konfekcijskog broja 38 povećala se sa 60 centimetara, koliko je iznosila 1975. godine, na današnjih 70 cm.

Problem ne leži u struku već u veličini bokova. Istraživači su utvrdili da se prosječna veličina kukova povećala za 7.5 cm u toku istog vremenskog perioda. Rezultati istraživanja pokazuju da bi žene koje danas nose konfekcijski broj 38, 1975. godine morale kupiti pantalone konfekcijskog broja 42.

Modni stručnjaci tvrde da su proizvođači garderobe u poslednjih četrdeset godina smanjivali veličine kako bi prikrili činjenicu da su se ženski parametri povećali.

Gemma Seager, urednica modnog bloga Retro Chick, ističe da se radi o “prilagođavanju konfekcijskih veličina taštini”. Ona kaže: “Tu se svakako pokušava laskati ženama kojima će biti izuzetno drago ako se ‘uvuku’ u manju haljinu. Ako pogledate unazad, možete vidjeti postepene promjene iz decenije u deceniju pa tako neko ko nosi veličinu 38 odgovara veličini 42 u osamdesetim, 46 u sedamdesetim te 50 ili 54 u pedesetim godinama prošlog vijeka. Trgovci znaju da je odlično, ako žena pronađe komad garderobe koji joj se sviđa, a on je manje veličine od one koje ona obično nosi”.

S jedne strane, ovo “prilagođavanje konfekcijskih veličina taštini” omogućava ženama da se osjećaju mršavije i samouvjerenije, ali je, s druge strane, došlo do pojave variranja veličina kod različith brendova. Gospođica Seager tvrdi da tendencija čestog mijenjanja standarda veličina ženama otežava pronalaženje odgovarajuće veličine prilikom kupovine, s obzirom na to da veličina 38 jednog brenda može biti veličina 42 nekog drugog.

Stalna zabuna oko sistema veličina je potakla gospođicu Seager da pokrene Kampanju za jasnije veličine odjeće, kojom se pozivaju prodavci odjeće da na etikete stavljaju stvarne veličine te da grafikon veličina bude dostupan na internetu.

Ona još i dodaje: “Većinu žena toliko i ne zanima koja je veličina napisana na etiketi, sve dok im odjeća savršeno pristaje”.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info