Lijepi i jaki nokti

1

Pravilna briga o noktima je imperativ za svaku ženu. Bitno je da znate da samo njega na dnevnoj bazi može pomoći vašim noktima da izgledaju savršeno.

Naravno, na izgled noktiju utiče i genetika, ali i vanjski faktori. Oni uključuju prljavo okruženje, lošu ishranu, neadekvatnu zaštitu i slično. Donosimo vam savjete kozmetičkih stručnjaka koji će vam pomoći da i vaši nokti budu lijepi i jaki. Svaki dan.

 

  • Da bi vam nokti bili lijepi i jaki, potrebno je da jedete što raznovrsniju hranu koja sadrži vitamine i minerale. Vitamin A je neophodan za rast i jačanje noktiju. Ulje, paradajz, mrkva i zeleniš sadrže velike količine ovog vitamina. Vitamin B pomaže asimilaciju proteina i potreban je za rast noktiju. Možete ga naći u kupusu, pivskom kvascu i žumanjku. Jod unapređuje rast noktiju, a velike količine joda možete pronaći u špinatu. Silicijum je veoma važan za elastičnost i čvrstoću noktiju. Većina povrtlarskih kultura sadrži ovaj mineral. Kalcijum je dobar za čvrstoću noktiju, a prirodni izvor su mu mliječni proizvodi. Željezo je neophodno za pravilno formiranje strukture i oblika noktiju. Heljda, proso, pasulj, ovas i crveno meso sadrže željezo u većim količinama. Sumpor sprečava upale i veoma je bitan za pravilno formiranje noktiju. Možete ga naći u kupusu, crvenom luku i krastavcima.
  • Briga o noktima nije mukotrpan posao. Manikirajte nokte jednom do dva puta sedmično.
  • Koristite kozmetičke proizvode visokog kvaliteta.
  • Skidač laka ne bi trebao da sadrži aceton, s obzirom na to da on može uništiti površinski sloj nokta. Skidajte lak koliko god to često možete. Najbolje bi bilo da ga skidate svako veče. Ukoliko ovo nije moguće, skidajte ga maksimalno nakon pet dana te nemojte lakirati nokte bar dva dana.
  • Prije spavanja, nanesite hidratantnu kremu na nokte. To će vam pomoći da vam nokti budu jači.

  • Da biste uklonili žutilo sa noktiju, stavite na njih komad limuna te ga skinite nakon dva minuta. Ovo će vam pomoći da posvijetlite nokte, a oni će ujedno biti i jači.
  • Nedostatak kalcijuma dovodi do cijepanja nokta. Uzimajte kalcijum zajedno sa vitaminom D.
  • Pripremite ljekovitu pastu za njegu noktiju: Skuhajte jaje te iz njega izvadite i izgnječite žumanjak. Nakon toga dodajte četiti grama pčelinjeg voska (kojeg ste istopili na pari) i malo maslinovog ulja. Pastu nanosite na nokte prije spavanja.
  • Za krhke nokte veoma su korisne kupke sa toplim biljnim uljem. Dodajte par kapi limunovog soka. Perite nokte kupkom jednom do dva puta sedmično. Takođe, mogu vam pomoći i kupke od biljnog ulja i jabukovog sirćeta (pomiješajte jednaku količinu sastojaka).
  • Da biste spriječili cijepanje noktiju, koristite slane kupke. Najbolje je da koristite morsku (ili okeansku) so bez ikakvih obojenih agenasa (dakle, čista morska so). Rastvorite jednu kašičicu morske soli u toploj vodi te potopite nokte na dvadeset minuta. Ponavljajte proceduru 10 do 15 dana zaredom. Nakon toga, proceduru ponavljajte jednom sedmično, kao preventivnu mjeru.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info