Hrana za prekrasnu kosu

0

Ljepota dolazi iznutra. Da bi vaša kosa bila jaka, sjajna i imala zdravi izgled, potrebno je da jedete pravilno te da konzumirate, što je više moguće, određene namirnice koje sadrže posebne vitamine i minerale pogodne za kosu.

Ako želite da imate prekrasnu kosu, prije svega je potrebno da se imate zdravu, ujednačenu ishranu koja se sastoji od integralnih žitarica, voća, povrća i drugih namirnica bogatih proteinima i omega-3 masnim kiselinama.

Donosimo vam listu osnovnih namirnica za predivnu kosu.

 

Mrkva

Mrkva je bogat izvor vitamina A koji je neophodan za zdravlje tjemena, a samim tim i za prekrasni izgled kose. Osim toga, mrkva vam može pomoći i da poboljšate vid.

 

Losos

Divlji losos je, bukvalno, pun omega-3 masnih kiselina koje odlično utiču na kosu čineći je zdravom i sjajnom. Osim toga, on je odličan izvor i vitamina B12 i željeza.

 

Jaja

Bez obzira na koji način ih volite jesti, jaja su najbolji izvor proteina koji možete naći. Osim toga, ona sadrže vitamin B12 i biotin koji su neophodni za zdravu i lijepu kosu.

 

Povrće zelenih listova

Povrće zelenih listova, kao što su špinat, kupus, kelj, blitva i zelena salata, obezbjeđuje naš organizam odgovarajućom količinom željeza koja pomaže u stvaranju zdravog i sjajnog izgleda kose.

 

Orašasti plodovi i sjemenke

Orasi, bademi, indijski orasi, suncokretove sjemenke – sve navedeno sadrži velike količine cinka i omega-3 masnih kiselina koje su neophodne za regeneraciju i zdrav izgled kose.

 

Pored navedenih namirnica, mliječni proizvodi sa niskim postotkom mliječne masti, perad (piletina, ćuretina, pačetina), mahunarke i pečena govedina su druge namirnice koje bi takođe trebale biti obavezno zastupljene u ishrani, ako želite da imate prekrasnu kosu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info