Miris žene: Parfemi koje su nosile najpoznatije dame

0

Današnje slavne dame imaju svoje prepoznatljive parfeme koji su postali njihov potpis. Štaviše, ako ste slavni, a nemate parfem koji ste vi “kreirali”, onda ste drugorazredna zvijezda. Madonna, Jennifer Lopez, Christina Aguilera… Sve imaju “svoje” parfeme. Ali, ako više volite klasiku, onda pogledajte ove parfeme koji su bili inspirisani i koje su nosile najpoznatije modne ikone. Od Grete Garbo do princeze Diane, saznajte koja je legendarna dama imala ukus sličan vašem.

 

Audrey Hepburn

Givenchy L’Interdit, kreiran je specijalno za Audrey Hepburn, a naručio ga je Hubert de Givenchy. Bio je poznat i pod nazivom “Zabranjeni parfem”, jer prema nekim glasinama, popularna glumica nije želela da dizajner ovaj parfem podijeli i sa drugim ženama. Ipak, 1960. godine postao je dostupan javnosti, sa pratećom reklamnom kampanjom u kojoj se pojavila glumica. Praškastih i mošusnih nota, miris je vjeran svom imenu te izaziva osjećaj koji oslikava udobnu žensku spavaću sobu i intrigu.

Nosi ga: ako si na prvi pogled stidljiva, ali je ta tvoja stidljivost samo maska unutrašnje zavodljivosti.

 

Jane Birkin

Jane Birkin, ljepotica francuskog novog talasa, poznata po svojim seksualnim ludorijama i pjesmi koju je otpjevala u duetu sa Serge Gainsbourgom  (Je t’aime… moi non plus), bila je jako uznemirena, jer nije mogla pronaći parfem koji se savršeno stapa sa njenom kožom. “Drama” je okončana kada je londonski proizvođač parfema, Miller Harris, kreirao parfem specijalno za nju. Sa notama nerolija (eterično ulje gorke narandže) i Evernia prunastri (aromatični lišajevi koji se koriste u proizvodnji parfema) ovaj uniseks miris je izrazito zemljani, trebali su ga nositi žene i muškarci koji žude za slobodom i Parizom, kao što je i sama Jane Birkin, šezdesetih godina prošlog vijeka.

Nosi ga: ako si revolucionar i slobodna, žena koja je otvorena za skoro sve opcije.

 

Greta Garbo

Sastavljena od tri parfema – Mythos, Sphinx i Goddess – ova kolekcija proizvođača parfema Grès se našla na tržištu 2009. godine, a inspirisana je misterioznom švedskom glumicom – Gretom Garbo. Alix Barton, originalna dizajnerka modne kuće Grès, bila je zaslužna za čuvene haljine koje su otkrivale kožu, a koje je su ujedno i proslavile Gretu Garbo pa je imalo smisla da joj modna kuća oda počast. Ovi mošusni, cvjetni mirisi podsjećaju na ćudljive crno – bijele filmove i dubinu same Grete Garbo koja je na najsuptilniji način slamala muška srca.

Nosi ga: ako si veoma nostalgična i imaš smisla za dramu.

 

Princeza Diana

Nazvan po egipatskoj boginji i inspirisan likom princeze Diane, Isis je kreirao William Owen III, čija je porodica proizvodila parfeme za kraljevsku porodicu više od jednog vijeka. Kombinacija bijele ruže i ljubičice čini ovaj parfem sunčanim i ženstvenim, baš kakva je bila i sama princeza Diana.

Nosi ga: ako si besramno vesela i ako imaš kraljevsko držanje.

 

Katharine Hepburn

Kreirao ga je dizajner Jacques Guerlain 1933. godine; parfem Vol de Nuit bio je omaž romantičnom romanu “Noćni let” koji je napisao  Antoine de Saint-Exupéry. Parfem su nosile Ava Gardner, Jean Harlow i, najslavnije, Katharine Hepburn čiju je ljubav prema letenju ovjekovječio Martin Scorsese u filmu “Avijatičar”. Na osnovu kombinacije drvenastih i začinjenih cvjetnih nota, uključujući ćilibar i narcis, miris dočarava uzbuđenje od letenja.

Nosi ga: ako si laka na nogama i žudiš za potpunom slobodom.

 

Gayatri Devi

Iako su mnoge zvijezde nosile Shalimar, nijedna od njih nije poznata po tome što je ovim parfemom zalila zatvorski odvod, kao što je to navodno uradila Maharani Gayatri Devi, džajpurska princeza, za vrijeme svog boravka u zatvoru 1975. godine. Osuđena zbog kršenja poreskih zakona, Devi je parfem posula po cijevima da bi se riješila neugodnih, zatvorskih mirisa. Slatki, osvježavajući miris kreirao je Guerlain 1921. godine, u pomen na jednu drugu indijsku princezu Mumtaz Mahal (za nju je podignut Taj Mahal).

Nosi ga: ako si istovremeno glamurozna i buntovna te ako se ponašaš kao kraljica.

 

Coco Chanel

Kreirala ga je Coco Chanel davne 1920. godine, a svrha parfema Chanel No. 5 je da ovaploti modernu, nezavisnu ženu. U to vrijeme, žene su nosile različite cvjetne esencije ili mješavine mošusa; Chanel je predstavila novi, komplikovaniji miris koji je bio kombinacija dva pomenuta mirisa. No. 5 sadrži note vanile i jasmina, a “smiješao” ih je Ernest Beaux. On je slavnoj kreatorki prvobitno ponudio 25 različitih mirisa, a svi znamo za koji se Coco odlučila.

Nosi ga: ako si zrela i nezavisna te se ne bojiš da pokažeš svoju unutrašnju snagu.

 

Grace Kelly

Flora by Gucci je kolekcija inspirisana šalom koji je kreiran za Grace Kelly nakon što je posjetila milansku prodavnicu Gucci 1966. godine. Kada je zatražila da vidi njegove marame, Rodolfo Gucci je rekao da nijedna nije bila dostojna njene ljepote. Gucci je kreirao uzorak specijalno za nju, bujan i prepun cvjetova, sa kojeg se koristi pet cvjetova za proizvodnju linije parfema Flora: prekrasna gardenija, graciozna tuberoza, glamurozna magnolija, velikodušna ljubičica i veličanstvena mandarina.

Nosi ga: ako si smiona i romantična, ona vrsta žene koja nikada neće prestati tražiti (ili voljeti) svog princa.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info