Greške u uljepšavanju koje treba izbjegavati

0

Postoje mnoge greške za koje znamo da utiču na naš izgled – nenošenje sunčanih naočala i nenanošenje proizvoda za zaštitu od sunca, pušenje, spavanje sa šminkom na licu. Kao što je već poznato, navedene greške utiči na izgled kože lica. Nadamo se da ih ne pravite, a njima se može dodati još par grešaka koje bi trebalo izbjegavati. Stres i dugi radni sati stavljaju pritisak na naš organizam te je potrebno da se zaštitimo tako što ćemo se pobrinuti za zdravlje i izgled.

 

Preskakanje jutarnjih vježbi

Nemojte preskakati jutarnje vježbe, jer one nisu samo dobar trening već će i podići nivo energije i poboljšati imunološki sistem koji se bori protiv virusa i infekcija. Osim toga, one mogu biti i odličan jutarnji ritual koji će vam se pomoći da se razbudite. Pet minuta vježbanja, tuš i već ste budni.

 

Pretjerano čišćenje kože

Pretjerano čišćenje kože može dovesti do iritacije i drugih kožnih problema. Ono može i stimulisati “proizvodnju” masti pa koža na kraju može izgledati još masnije nego što je to bio slučaj na samom početku. Izbjegavajte ovu grešku, jer možete skinuti prirodne masti i ulja sa kože koje je štite od dehidratacije i iritacije.

 

Automedikacija i liječenje

Automedikacija (samoliječenje) je opasna i može uzrokovati zdravstvene probleme. Bilo koji medicinski proizvod, uključujući i vitaminske dodatke, treba koristiti samo pod liječničkim nadzorom ili nakon konsultacija sa vašim doktorom. Veliki broj ljudi misli da ne može pretjerati sa vitaminima, ali oni ne shvataju da je moguće i predoziranje vitaminima, a potrebno je znati i koji vitamini su potrebni organizmu prije samog uzimanja istih. Prema tome, prvo konsultujte doktora.

 

Ignorisanje alergija

Upoznajte svoje alergije te izaberite kozmetičke proizvode u skladu sa potrebama vaše kože. Neki sastojci mogu izazvati alergije, tako da je najbolje da takve proizvode ne koristite i izaberete one koji vam odgovaraju (kupili ste Sheseido kremu, ali vam ona ne odgovara. Nemojte je koristiti pod svaku cijenu – možda jeste bila skupa, ali vaša koža je jednostavno ne podnosi!). Takođe, nemojte ignorisati rok trajanja kozmetičkih proizvoda, jer je korištenje takvih proizvoda veoma opasno.

 

Posuđivanje kozmetike

Čak iako je u pitanju vaša najbolja prijateljica ili sestra – nipošto nemojte dijeliti kozmetičke proizvode i “alate” sa bilo kim! Ma i da su najzdravije! Ovo se jednostavno pravilo. Vaša četka treba da bude samo vaša, kao i vaša maskara ili sjenka ili tuš. Želite blistavo zdravu kožu? Koristite pojedinačne četkice te ih perite jednom sedmično i sušite na vazduhu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info