10 jednostavnih načina da poboljšate zdravlje već danas

0

Zaboravite na izgovore. Još danas se fokusirajte na načine pomoću kojih možete poboljšati zdravlje. Ovaj spisak nikako nije potpun, ali vam može poslužiti kao polazna tačka da od svog fizičkog, mentalnog i emocialnog zdravlja napravite prioritet. I, nemojte da se sve završi na današnjem danu – nastavite i sutra i prekosutra i svaki dan.

 

Pijte više vode

Oko 90% našeg organizma se sastoji od vode te mu je ona potrebna za obavljanje skoro svih funkcija. Većina bolova i glavobolje se ne bi tako često pojavljivale da pijemo više vode.

 

Idite u brzu šetnju

Naše tijelo je napravljeno da se kreće. Srce je mišić kojem je, za optimalno funkcionisanje, potrebno kretanje. Još danas otiđite u brzu šetnju. Dvadeset minuta dnevno je sasvim dovoljno.

 

Šetnja u prirodi

Drvo i druge biljke redovno pretvaraju ugljen dioksid u oksigen i, zahvaljujući njima, mi možemo da dišemo. Šetnja u prirodi će vam pomoći da bolje dišete, da se riješite bakterija i virusa, a može spriječiti čak i pojavu raka.

 

Zagrlite dragu osobu

Kada zagrlite dragu osobu, vaš organizam otpušta “srećne” hormone, kao što je oksitocin, koji pomaže u borbi protiv depresije.

 

Jedite voće

Jedite bar 200 grama voća dnevno (grožđe, borovnice, trešnje, citrusi i slično). Voće sadrži velike količine fitonutrijenata, koji sprečavaju rizik od bolesti mozga, i kvercetina, koji pomaže ublažiti alergije i probleme sa disanjem.

 

Meditirajte

Odvojite malo vremena da sredite misli i da se isključite od tehnoloških uređaja. Meditacija i joga vam mogu pomoći da se osjećate uravnoteženo i spokojno.

 

Jedite salatu

Povrće i salate su bogat izvor vitamina, minerala, hlorofila (on biljkama daje zelenu boju i poboljšava našu krv), enzima (poboljšavaju probavu i podižu energiju) i velikog broja fitonutrijenata.

 

Dišite duboko

Kad god možete, dišite duboko bar pet minuta. Istraživanja pokazuju da duboko disanje, čak i na par minuta, može sniziti nivo hormona stresa. Prevedeno: manja anksioznost, čvršći i bolji san i manja vjerovatnoća debljanja.

 

Jedite užinu

Ali ne bilo kakvu! Bademi, kifla od integralnih žitarica ili jabuka će vam pomoći da popravite raspoloženje i da stabilizujete tjelesnu težinu zahvaljujući regulisanom nivou šećera u krvi.

 

Zaustavite se i pomirišite cvijeće

Bukvalno. Prirodna aromaterapija će vas opusititi i vratiti energiju. Mirisanje cvijeća omogućava molekulima esencijalnih ulja da dođu u kontakt sa vašim senzornim sistemom – jedan od najbržih načina za ravnotežu hormona.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info