Hronični umor i kako ga se riješiti

0

Svako od nas se bar jednom našao u situaciji, nakon predugog radnog dana, koju najbolje opisuje izreka “mrtav umoran”. Međutim, osjećaj je još gori ukoliko se stalno osjećate umorno i iscrpljeno. Srećom, možemo vam pomoći uz par savjeta koji se tiču liječenja hroničnog umora.

Ako ste i vi među onima koji se konstantno bude umorni, onda sigurno imate sindrom hroničnog umora. Onda vam je već i poznato da nema ništa gore od osjećaja konstantnog umora koji vas sprečava da vodite normalan život. Donosimo vam par savjeta kako da se riješite ovog grozomornog osjećaja.

 

Simptomi i uzroci hroničnog umora

Simptomi hroničnog umora su, bez sumnje, poznati većem broju ljudi. Neki od njih su:

  • brzo umaranje
  • razdražljivost
  • zaboravnost
  • dnevna pospanost
  • nesanica.

Uzroci hroničnog umora su mnogo raznovrsniji, a neki od najčešćih su:

  • nedostatak sna
  • stres
  • premorenost (uljučujući i neurasteniju)
  • avitaminoza
  • neuravnotežena ishrana.

Pored navedenih, uzroci hroničnog umora mogu biti i ozbiljni zdravstveni problemi, kao što su tumor mozga i razne zarazne bolesti. Kako se riješiti hroničnog umora? Evo par savjeta.

 

Regulišite dnevni režim

Bez obzira kako to banalno zvučalo, ali za liječenje sindroma hroničnog umora je potrebno liječiti njegove uzroke. Pored toga, stres i nesanica utiču i na mnoge druge zdravstvene tegobe pa, ako ih se ne možete riješiti, obavezno se posavjetujte sa doktorom. Ali, prije svega, potrebno je da regulišete svoj dnevni režim. Prvo, treba da jasno odredite vrijeme za obroke i spavanje. Čak iako nemate dovoljno vremena za spavanje, stabilan režim će vam pomoći da se prilagodite nedovoljnom spavanju i opterećenosti.

 

Tuširajte se hladnom vodom

Ne postoji ništa okrepljujuće od hladnog tuša prije doručka. Osim toga, to će vam pomoći i da ubrzate metabolizam. Isto važi i za veče: ako ste došli kući potpuno iscrpljeni, a vaš muškarac ni ne pomišlja na spavanje već vas strasno gleda, hladan tuš će vam pomoći da uživate u nezaboravnoj noći.

 

Riješite se loših navika

Pušenje i alkohol su uzroci vazospazma koji može dovesti do ateroskleroze. Upravo zbog toga se morate riješiti svojih loših navika, ako zaista želite da se riješite i hroničnog umora.

 

Uravnotežite plan ishrane

Ako patite od hroničnog umora, veoma je bitno da izbjegnete prejedanje. Takođe, u liječenju hroničnog umora je potrebno da svoj organizam obezbijedite hemijskim agensima kao što su: selen, željezo, cink, magnezijum te vitamini A, B i E.

 

Biljna terapija

Biljni čajevi koji u svom sastavu imaju hmelj, gingseng ili glog će vam pomoći da dobijete energiju, nosite se sa stresom i da poboljšate vaš imunološki sistem.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info