5 koraka do savršene preplanulosti

0

Kao što je poznato, preplanuli ten je postao popularan još davne 1920. godine. Koko Šanel ga je uvela u modu. Do danas, preplanula koža je ostala trend. Ali, postizanje ovog trenda ne znači da je potrebno zanemariti zdravlje. Upravo zbog toga je bitno znati kako dobiti savršen, preplanuli ten bez narušavanja zdravlja te kako ga zadržati što duže.

Danas postoji više načina da dobijete preplanuli ten bez sunčanja. Ipak, jedino je sunčanje besplatno. Donosimo pet koraka koje je potrebno pratiti da biste dobili ujednačen ten i zadržali ga što duže.

Prvi korak


Prvi korak do savršenog tena počinje u vašem kupatilu. Potrebno je da uradite piling cijelog tijela kako biste se riješili mrtvih ćelija kože. To je najbolji način da stimulišete, odnosno obezbijedite, ravnomjerno tamnjenje.

Drugi korak


Intenzitet tena u potpunosti zavisi od beta-karotena u vašem organizmu. On potiče proizvodnju melanina, jednog od najvećih prirodnih pojačivača tena. Dakle, da biste povećali intenzitet tena, potrebno je da povećate unos beta-karotena u organizam. Najveće prirodne količine beta-karotena se nalaze u mrkvi. Dovoljno je da popijete jednu čašu soka od mrkve prije i poslije sunčanja da biste dobili zavidno lijep ten. Pogledajte kako napraviti sok od mrkve ovdje.

Treći korak


Najvažniji korak na putu do savršenog tena je određivanje tipa kože i sunčanje samo u skladu sa preporukama koje se odnose na određeni tip.

Odredite tip kože koristeći sljedeću tabelu:


Ako imate prvi tip kože, ograničite vrijeme sunčanja na 7 do 10 minuta. 15 do 20 minuta će biti dovoljno za drugi tip, dok se za treći tip ne preporučuje duže od 30. Za zadnji, četvrti tip, 40 minuta je sasvim dovoljno. Osim toga, imajte na umu da je najbolje vrijeme za sunčanje do 11 sati prije podne te poslije 17 časova.

Četvrti korak


Kada je u pitanju sunčanje, proizvodi za zaštitu kože od sunca su imperativ! Nikada, ali apsolutno nikada, nemojte izlagati kožu suncu bez da ste prvo nanijeli kremu, losion ili neki treći preparat za sunčanje. Za prvi tip kože se preporučuju preparati sa zaštitnim faktorom 50+, za drugi tip 30 do 40, za treći tip 20 do 30, a za četvrti tip preparati sa zaštitnim faktorom 20.

Peti korak


Sada, kada ste dobili savršen ten, o kakvom ste oduvijek sanjali, zadržite ga što duže. Ključ za ovo je svakodnevno hidratiziranje kože pomoću kozmetičkih proizvoda koji su namijenjeni za zaštitu kože nakon sunčanja.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info