5 razloga zbog kojih vaša koža pati

0

Vaše lice jedan dan izgleda svježe i sjajno, a već drugi dan imate ogromnu bubuljicu ili sumnjivi crveni osip. Svi smo kroz to prošli. Nemojte pretpostavljati da je loša karma umiješala svoje prste – vjerovatno postoji jednostavno objašnjenje. Donosimo pet razloga zbog kojih vaša koža pati i savjete kako da to spriječite.

 

Toplota

Sa promjenom godišnjih doba dolazi i do promjene vlažnosti. Iako ste možda pomislili da vam se koža najviše isušuje tokom ljeta, to i ne mora biti sasvim tačno. Naime, toplota vašeg doma (radijatori, grijalice) isto igra veoma važnu ulogu u cijelom procesu. OK, zima je iza nas, ali je ipak dobro znati – uvijek postavljajte posudice sa vodom na radijatore te na taj način izbjegnite isušivanje kože. Što se tiče ljetne vreline, tu već vjerovatno znate šta vam je činiti – krema za sunčanje je neophodna, a ako većinu vremena provodite u zatvorenom prostoru, hidratantna krema će biti sasvim dovoljna.

 

Stres

Kada smo umorni ili anksiozni, naš organizam proizvodi hormon stresa – kortizol. Ako je predugo prisutan, kortizol može dovesti do poremećaja sna, probavnih smetnji, srčanih oboljenja te može pogoršati izgled kože (na primjer, akna ili bubuljica koja ne nestaje danima). Napravite pauzu, idite na časove joge i spavajte osam sati dnevno kako biste i vi i vaša koža bili mirniji.

 

Promjena ishrane

Ako ste iznenada povećali unos šećera, mliječnih proizvoda ili masne hrane, vaš organizam se neće baš najbolje provesti prilikom probavlja navedenih namirnica. Nedavne studije su pokazale da istovremena konzumacija šećera i mliječnih proizvoda može pojačati lučenje lojnih žlijezda od čega koža postaje previše masna. Takođe, vodite računa šta i koliko pijete – alkohol i gazirana pića mogu izazvati suhoću.

 

Alergije

Jedna od četiri žene je alergična na neki kozmetički proizvod. Vaša krema za lice, šampon ili čak deterdžent za pranje veša mogu biti urok crvenila, osipa ili upala. Počnite koristiti deterdžent bez alergena, koji na odjeći ne ostavlja nikakve hemikalije. Što se tiče kozmetičkih preparata, potražite one proizvode koji sadrže prirodne sastojke umjesto sintetičkih.

 

Jastučnica

Dok spavate, masti iz kose i sa lica se prenose na jastuk, a kada se nakupe, one mogu začepiti pore. Ovo možete spriječiti tako što ćete jastučnicu mijenjati svakih par dana ili da stavite čist peškir preko jastuka prije nego što odete na spavanje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info