Rok trajanja vaše omiljene šminke

0

S obzirom na to da proizvodi za šminkanje nemaju rok trajanja poput, recimo, tetrapaka mlijeka, cijela priča može biti i pomalo zbunjujuća. Da li im je rok trajanja par mjeseci ili godina? Da vidimo.

Tečni puder i korektor


Nakon što ste otvorili bočicu, ove proizvode možete koristiti, maksimalno, narednih 12 mjeseci. Kada vazduh dođe u dodir s proizvodom, posebno sa onim koji je na bazi vode, počinje formiranje bakterija. Ako proizvod počne “čudno” mirisati, potrebno je da ga bacite i ako nije prošlo 12 mjeseci.

Maskara i tuš


Svaki put kada nanesete maskaru ili tuš na oči te vratite štapić nazad u bočicu, vi širite bakterije. Budite striktni i mijenjajte ove proizvode svaka tri mjeseca čak iako ih možda i niste potrošili do kraja inače ćete biti izloženi riziku od infekcije oka.

Olovka za oči i usne


Ako olovke oštrite svake dvije do tri sedmice, što je i najbolji način čišćenja, možete ih bez brige koristiti i do tri godine. Naravno, ako ih prije toga ne potrošite 🙂

Puder u prahu


Sjenka, rumenilo, bronzer i puder u prahu mogu trajati i do tri godine, ako ih držite zatvorene i na suhom mjestu. Ako primijetite tamne mrlje ili grudvice, vrijeme je da ih bacite.

Karmin


Karmin na bazi voska možete koristiti do četiri godine, dok kremasti traje najduže dvije godine. Ako je karmin suh, mrvi se ili ima sumnjiv miris – znate šta vam je činiti.

Sjaj za usne


Sjaj za usne ima znatno kraći vijek trajanja od karmina – godinu dana.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info