Kako smanjiti pojavu bora

0

Spavajte na leđima

Američka akademija za dermatologiju upozorava da spavanje u određenim položajima, iz noći u noć, dovodi do pojave “linija sna” – bora koje se urezuju na površini kože i koje ne nestaju kada ustanete. Spavanje na boku povećava pojavu bora na obrazima i bradi dok spavanje na stomaku stvara bore na čelu. Da biste smanjili pojavu bora, preporučuje se da spavate na leđima.

 

Jedite više ribe – posebno lososa

Ne samo da je losos odličan izvor proteina – od kojih koža izgleda odlično – već je i fantastičan izvor esencijalnih masnih kiselina koje su poznate i pod nazivom omega-3. Esencijalne masne kiseline njeguju kožu te joj pomažu da zadrži mladalački izgled i umanji pojavu bora.

 

Ne škiljite – nabavite naočale za čitanje!

Pokreti lica koji se često ponavljaju – kao što je škiljenje – umaraju mišiće lica te formiraju brazde ispod površine kože. Ove brazde se, na kraju, pretvaraju u bore. Ako su vam potrebne, nabavite naočale za čitanje. Takođe, nemojte štediti na sunčanim naočalama – one će zaštititi kožu oko očiju od oštećenja koja može prouzrokovati sunce, a i nećete škiljiti svaki put kada izađete van.

 

Uvrstite u ishranu alfa – hidroksi kiseline

Ove prirodne voćne kiseline uklanjaju gornji sloj mrtvih ćelija kože, smanjujući pojavu sitnih linija, posebno oko očiju. Nova istraživanja pokazuju da, u većim koncentracijama, alfa – hidroksi kiseline mogu stimulisati proizvodnju kolagena.

 

Zamijenite kafu kakaom

Istraživanja su otkrila da kakao sadrži visok nivo dva prehrambena flavonola (katehin i epikatehin) koji štite kožu od oštećenja izazvanim sunčevim zračenjem, poboljšavaju cirkulaciju u ćelijama kože, potiču hidrataciju te daju koži glatki izgled. Savršeno!

 

Ne pretjerujte s pranjem lica

Voda iz slavine uklanja sa lica prirodne masti i vlažnost, koje vas štite od pojave bora. Ukoliko perete lice previše često, vi “skidate” i njegov zaštitni  sloj. Ako vaš sapun ne sadrži sastojke za hidrataciju, preporučuje se da umjesto njega koristite sredstvo za čišćenje lica.

 

Iskoristite vitamin C

Istraživanja pokazuju da vitamin C može povećati proizvodnju kolagena, zaštititi od štetnog zračenja sunca, popraviti probleme nastale usljed pigmentacije te poboljšati cjelokupno zdravlje kože. Ipak, tajna leži u vrsti vitamina C koji se koristi. Do danas, najveći broj istraživanja ukazuje da je L-askorbinska kiselina najdjelotvornija u sprečavanju pojave bora.

 

Praktikujte osnove njege kože

Ako želite da vaša koža ima mladalački sjaj i izgled, počnite sa osnovama njege. Ove preporuke ste vjerovatno čuli i ranije, ali ćemo ih još jednom ponoviti:

  • izbjegavajte direktu izloženost suncu
  • nosite zaštitu od sunca
  • nemojte pušiti
  • koristite hidratantnu kremu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info