Da li je vašoj kosi potrebna rehabilitacija?

0

Alkohol. Sulfati. Silikoni. Da li je vašoj kosi potrebna rehabilitacija? Svaki od navedenih sastojaka ima određenu ulogu, ali njihovo prečesto korištenje može naštetiti kosi.

 

Silikoni

Varijante ove hemikalije se mogu prepoznati po sufiksima -cone ili -xane. Silikoni kosi daju sjaj te omogućavaju lakše češljanje, što je veoma dobra stvar. Ipak, u stvarnosti, ova hemikalija, od koje kosa postaje glatka, tokom vremena može formirati neprobojni sloj na kosi te hranjive materije više ne mogu da se “probiju” do nje.

Da biste spriječili gomilanje silikona, koristite formulu za čišćenje između redovnih šamponiranja (kao što je, na primjer, obični sapun). Takođe, možete koristiti i lakša ulja koja će kosti dati glatki i njegovani izgled, ali uz dodatak nutritivnih svojstava.

 

Sulfati

Volite pjenu i mjehuriće? E pa, sulfati (sodijum lauret i amonijak lauret) koji stvaraju pjenu mogu isušiti kosu i vlasište. To se dešava zato jer sulfati mogu “skinuti” prirodna ulja sa kose i vlasišta.

Umjesto korištenja ovakvih šampona na dnevnoj bazi, svaki drugi dan nanosite na kosu regenerator – operite kosu čistom vodom, nanesite regenerator, ostavite da odstoji, isperite kosu. Drugi način je da pomiješate jabukovo sirće i sodu bikarbonu te da dobijenu mješavnu koristite kao zamjenu za šampon.

 

Alkohol

Alkohol produžuje dugotrajnost vaših omiljenih proizvoda za formiranje frizure (gel, lak), ali on prilikom isparavanja može isušiti prirodna ulja vaše kose. On je, isto tako, jedan od glavnih sastojaka u preparatima za volumen, jer isušuje vlagu te na taj način kosi daje veći volumen.

Rješenje? Koristite proizvode sa prirodnim konzervansima, a gel i lak zamijenite organskim preparatima.

 

Rehabilitacija

Odustajanje od dobrih stvari nikada nije lako, a vaša kosa može odgovoriti na ovakvo ponašanje mlitavim, masnim pramenovima. Da bi ovaj prelaz bio bezbolan, preporučuje se dodatno pranje kose i korištenje regeneratora koji se ne ispiraju. Vlasište će se veoma brzo prilagoditi ovoj proimjeni, a vaša kosa će ponovo biti lijepa i hidratizirana.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info