Feng shui vodič za boje u kući

0

Drevna umjetnost feng shui priznaje dubok uticaj boja na naše fizičko, emotivno i duhovno blagostanje. Prema ovoj umjetnosti, boje su povezane sa pet elemenata iz prirodnog svijeta: vatra, zemlja, metal, voda i drvo te igraju značajnu ulogu u balansiranju našeg životnog prostora.

Donosimo vam Teoriju pet elemenata, prema kojoj boje imaju najvažniju ulogu u životnom prostoru.

 

Spavaća soba

Najbolje boje: zemljani tonovi, svježe pastelne boje poput žalfija svijetlo zelene, boje koje su zamućene.

Ne preporučujemo: jarke boje, vatrene boje poput crvene, ružičaste ili ljubičaste. Tamne boje poput crne, braon, sive, tamno plave ili tamno zelene se, takođe, ne preporučuju.

Zašto? Spavaća soba bi trebala biti mirno mjesto koje vam treba pomoći da se odmorite i “podmladite”. Suviše svijetle boje su preaktivne, a tamnije nijanse su depresivne. Upravo zbog toga su zemljani tonovi najbolji za ovu prostoriju.

 

Kupatilo

Najbolje boje: zemljani tonovi, pastelne boje, bijela boja.

Ne preporučujemo: plavu, tamne “vodnjikave” boje poput crne, sive, tamno plave, tamno braon ili zelene.

Zašto? Kupatila imaju već dovoljno vodenih elemenata koja su predstavljena pomoću ogledala te same vode. Plava boja će samo pojačati taj osjećaj, dok će zemljani tonovi balansirati element vode u ciklusu pet elemenata te će ovu prostoriju vratiti u njenu elementarnu ravnotežu.

 

Kuhinja

Najbolje boje: zemljani tonovi i svjetlije boje.

Ne preporučujemo: crvena, crna, tamno plava, siva, tamno braon i tamno zelena boja.

Zašto? Kuhinja treba da bude srećna, aktivna prostorija, a u njima se već dovoljno nalazi vode i vatre. Najbolji element koji će među njima uspostaviti ravnotežu je element zemlje koji je predstavljen zemljanim tonovima i terakotom. To može biti svijetlo žuta, zlatna, bogata terakota ili bilo koja druga svijetla boja.

 

Trpezarija

Najbolje boje: zemljani tonovi, žalfija zelena, pastelne boje, mutne (prigušene) boje.

Ne preporučujemo: crvenu… osim ako ne želite da više jedete (crvena stimuliše sve pa i apetit!). Crna, siva, tamno plava, tamno zelena i tamno braon.

Zašto? Trpezarije bi trebale biti tiha, umirujuća mjesta. Zemljani tonovi predstavljaju “prizemljenost” što nam je potrebno za dobru probavu. Koristite bilo koju prigušenu boju, ali pazite da ne bude jedna od onih koje ne preporučujemo.

 

Dnevni boravak

Isti princip kao kod spavaće sobe i trpezarije. Dodajte im udobnost i zemljani element upotrebom prigušenih boja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info