Hrana koja popravlja raspoloženje

0

Naučnici kažu da se promjenom ishrane mijenja i raspoloženje. Hrana nije samo “gorivo” za organizam – ona hrani i um te nam može promijeniti i raspoloženje. Ova veza između hrane i raspoloženja se još uvijek istražuje, ali se pouzdano zna da određene namirnice znatno utiču na raspoloženje.

 

Banane

Banane imaju veliku moć popravljanja raspoloženja, s obzirom na to da sadrže: vitamine B6, A i C, vlakna, triptofan, kalijum, fosfor, željezo, proteine i zdrave ugljene hidrate. Kada jedete bananu, brzo dobijate energiju od fruktoze koja istovremeno sprečava povećanje šećera u krvi te eventualni pad raspoloženja. Ugljeni hidrati pomažu apsorbovanje triptofana u mozgu kojeg vitamin B6 pretvara u serotonin, hemikaliju koja pomaže u podizanju raspoloženja.

Banane sadrže i visok nivo kalijuma. Iako kalijum nije u direktnoj vezi sa raspoloženjem, on je potreban za regulisanje tečnosti i pravilan rad mišića što nam omogućava da se osjećamo svježije. I na kraju, banane sadrže i visok nivo željeza što je od ključnog značaja za proizvodnju energije i borbu protiv umora.

 

Orasi

Orasi sadrže pregršt komponenti koje doprinose dobrom raspoloženju, uključujući omega-3 masne kiseline, vitamin B6, triptofan, proteine i folnu kiselinu. Viši nivo omega-3 masnih kiselina u krvi se povezuje sa boljim raspoloženjem i nižom stopom depresije. Većina stručnjaka preporučuje da se dnevno unosi jedan gram omega-3 masnih kiselina, a tu količinu ćete dobiti ako pojedete 30 grama orasa.

 

Sjemenke suncokreta

One su odličan izvor folata i magnezijuma, dvije supstance koje igraju značajnu ulogu u regulisanju i podizanju raspoloženja. Magnezijum, pored regulisanja raspoloženja, igra bitnu ulogu i u stotinama drugih tjelesnih funkcija. Manjak ovog minerala u organizmu je često odgovoran za osjećaj umora, nervoze i anksioznosti.

Folat (poznat je i pod nazivima folna kiselina i vitamin B9) vitamin B kompleksa koji je u bliskoj vezi sa funkcijama nervnog sistema. Nedostatak ovog vitamina u organizmu može dovesti do razdražljivosti, depresije i nesanice.

 

Tamna čokolada

Čokolada sadrži niz supstanci koje podižu raspoloženje, uključujući masnoće, šećer, kofein, feniletilamin, flavonole, teobromin i triptofan. Kofein i teobromin su prirodni stimulansi koji se mogu pronaći u čokoladi. Uz šećer i masnoću, ove dvije supstance obezbjeđuju brzi “rast” raspoloženja i energije. Osim toga, čokolada sadrži i druga jedinjenja koja podižu raspoloženje: triptofan, tiramin i magnezijum. Iako se mogu naći i u drugim namirnicama, čokolada ima prednost zbog ukusa. Ipak, ne treba pretjerivati. Red tamne čokolade dnevno je sasvim dovoljno da vam popravi raspoloženje.

 

Jaja

Možda nikada ne biste pomislili, ali tvrdo kuhana jaja utiču na raspoloženje. Već odavno je poznato da su bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama, a pored toga jaja sadrže i veliku količinu vitamina B12 (riboflavin) kao i B2, B5 i D. Takođe, jedno kuhano jaje sadrži više od 20% preporučene dnevne doze triptofana.

Iako su ugljeni hidrati ključni za pretvaranje triptofana u serotonin, proteini igraju veliku ulogu u cijelom procesu. Uravnotežena ishrana koja uključuje kvalitetne proteine, koje ćete naći u jajima, pomaže ravnotežu sećera u krvi te sprečava emocionalne uspone i padove. Osim toga, vitamin B12 ima značajnu ulogu u proizvodnji energije te pomaže ublažiti probleme sa pamćenjem i simptome depresije.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info