Iznenađujuće stvari koje debljaju

0

Nedavne studije pokazuju da postoji veoma mnogo iznenađujućih stvari koje debljaju, a koje nisu povezane sa neuravnoteženom ishranom ili manjkom fizičke aktivnosti. Naime, visoke potpetice i helanke mogu uticati na težinu. I to u negativnom smislu. Da vidimo o čemu se radi.

 

Lažni ten

Vjerovali smo da nas prekrasan ten čini zgodnijima, ali, zapravo, proizvodi za samopotamnjivanje sadrže hemikalije, ftalate, od kojih postajemo skloniji debljanju. Studija koju su proveli švedski naučnici pokazuje da ftalati “pomažu” skladištenje masnih ćelija na području stomaka. Osim toga, oni imaju tendenciju da poremete ravnotežu hormona, od kojih se ne deblja, ali ipak može doći do povećanja tjelesne težine.

 

Helanke

Čini se da su helanke komad garderobe koji apsolutno morate imati. Međutim, naučnici tvrde da nošenje helanki, na dnevnoj bazi, može uticati na povećanje tjelesne težine. Stvar je u tome što od suviše uskih helanki mišići postaju “lijeni”, a krajnji rezultat su opuštena zadnjica, bokovi i stomak. Naučnici pojašnjavaju: “One, zapravo, uvlače i podupiru mišiće butina, zadnjice i osnovne mišiće vašeg stomaka, a to je funkcija koju bi mišići trebali obavljati. Upravo na taj način i dolazi do njihovog opuštanja.”

 

Visoke potpetice

Kao što je slučaj sa helankama tako i nošenje cipela sa visokim potpeticama može uticati na dobijanje tjelesne težine. Naime, prečesto nošenje ekstra visokih potpetica može izazvati nepravilno držanje tijela što rezultuje naginjanjem karlice prema naprijed čime se trbušni sadržaj “razlijeva” na prednjoj strani. Na taj način dolazi do formiranja velikog stomaka za koji žene često, pogrešno, misle da su masne naslage.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info