Šta vaša kosa govori o vama

1

Oči mogu biti ogledalo duše, ali vaša kosa kosa može pružiti iznenađujuće precizne podatke o vašem zdravlju.

 

Lijekovi

Normalno je da se izgubi oko 100 dlaka dnevno (količina koja se izgubi prilikom pranja i četkanja kose). Ukoliko ste iznenada počeli da gubite više kose, a vaš način života i raspoloženje se nisu drastično mijenjali, provjerite lijekove koje ste uzimali u poslednje vrijeme. Progesteron (koji se može naći u pojedinim kontracepcijskim pilulama) kao i derivati vitamina A mogu “ugasiti” folikule i izazvati gubitak kose. Drugi mogući krivci: lijekovi protiv depresije i žgaravice.

 

Hormoni

Visok nivo estrogena ima koristi: zdrava koža i sjajna kosa. On djeluje tako što blokira nusproizvod testosterona (dihidrotestosteron) koji može da utiče na gubitak kose. Zbog toga je dlaka najdeblja u dvadesetim i tridesetim godinama – kada nam “skaču” hormoni. U ovim godinama (i tokom trudnoće) 70 do 90% kose je još uvijek u fazi rasta; u četrdesetim ovaj ciklus se smanjuje za više od 30%.

 

Stres

Mala prepucavanja i svađe vam mogu doći glave (tačnije: kose)! Receptori hormona stresa se nalaze u i oko folikula, što znači da osim na raspoloženje, neurohemikalije adrenalina i kortizol mogu uticati i na kosu. Prostim riječima: stres može uticati na prorjeđivanje i gubljenje kose. Oslobađanje od stresa oživljava i folikule, obično u roku od četiri mjeseca. Da smirite um i kosu, odvojite bar pola sata dnevno za opuštanje.

 

Genetika

Između svih ostalih stvari, vaš DNK kontroliše i debljinu dlake, vrijeme kada ćete osijediti i, eventualno, osjetljivost na zagađenje i stres. Studije pokazuju da oksidativno oštećenje može uzrokovati nastanak sijedih dlaka tako što izaziva nagomilavanje hidrogen peroksida u folikulama čime se blokira stvaranje pigmenta. Da biste nježno sakrili sijede, isprobajte polutrajne boje za kosu koje oblažu vanjski sloj dlake (one ne sadrže amonijak te su zbog toga puno nježnije od trajnih boja za kosu). Takođe, dovoljno je da ofarbate samo korijen, ne i cijelu glavu.

 

Ishrana

Konzumirajte namirnice koje sadrže sastojke pogodne za zdravlje kose. Proteini su “gradivna” struktura svake vlasi (oni čine 95% od ukupne težine kose); cink, koji se može naći u mesu i orašastim plodovima, učvršćuje prirodna ulja koja se nalaze u kosi (za dodatni sjaj!); derivati vitamina B (biotin, B6, B12) podstiču novi rast ćelija unutar folikula. Ipak, najvažnije je gvožđe, jer ono olakšava aktivnost enzima neophodnih za rast kose. Zbog svega nabrojanog, ne treba da čudi ukoliko kosa počne rapidno da opada tokom držanja dijeta.

 

Izloženost suncu

Sunce vam može dati toliko željene pramenove, ali budite oprezni – njegovi štetni zraci vas mogu ostaviti sa suhom kosom ispucalih vrhova i “izgorenim” tjemenom koje se peruta. Da biste izbjegli ovakve situacije, koristite proizvode koji sadrže antioksidante i UV filtere. Osim toga, uvijek možete staviti šešir ili kapu kada izlazite po veoma vrelom i sunčanom danu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info