Namirnice koje čiste kožu

1

Mislite da se problemi sa kožom javljaju samo u pubertetu? Razmislite još jednom. Oko 20% žena koje su u dvadesetim i tridesetim godinama imaju problema sa aknama koje mogu nastati usljed više razloga: stresa, fluktuacije hormona i slično. Srećom, nije sve izgubljeno: osim preparata koji će vam možda pomoći da se riješite akni, postoje i namirnice čijim konzumiranjem možete poboljšati zdravlje vaše kože. Pa da vidimo neke od njih.

 

Kopriva

Ona ima reputaciju loše biljke, jer je nepoželjni gost u svim vrtovima, ali ako je konzumirate u kapsulama, kuhanu ili kao čaj, možda ćete biti i iznenađeni kada otkrijete da ona ima antiupalno dejstvo te pomaže kod stanja kao što su ekcem i akne. Kopriva je bogata i antioksidantima te se preporučuje da bar pijete čaj koji možete kupiti u svakoj prodavnici i apoteci.

 

Artičoke

Redovno konzumiranje ove povrtne kulture se povezuje sa zdravijom kožom, a posebno sa njenim sjajem. Artičoka se veoma često koristi, kao biljni sastojak, u kremama i drugim kozmetičkim preparatima, prvenstveno zbog njenoh visokog antioksidantnog svojstva, a istraživanja pokazuju da njeno konzumiranje ima višestruke koristi za naš organizam – poboljšava probavu, snižava holesterol te podiže imunitet.

 

Nana

Čaj od nane je odličan, prirodni lijek za smirenje. Osim toga, dobar je za probavu, snižava stres (koji zna veoma često biti uzrok pojave akni), olakšava glavobolje, a izrazito je dobar i za kožu. Tri šolje dnevno će biti sasvim dovoljne.

 

Cvekla

Ona je veoma bogata vitaminima A i E, kalijumom, natrijumom, kalcijumom i magnezijumom – mineralima i vitaminima neophodnim za zdrav izgled kože. U kombinaciji, ove hranjive materije čine moćnu “mješavinu” za čišćenje tijela – eliminišu toksine iz organizma, čiste kožu i snižavaju holesterol.

 

Crno grožđe

Smatra se da crno grožđe (i njegove sjemnke) sadrže snažne prirodne hemikalije i antioksidante koji pomažu u liječenju upalnih procesa kao što su psorijaza i ekcem. Kao prirodni antihistamin, ono može pomoći u kontrolisanju neželjenih efekata alergijskih reakcija.

 

Potočarka

Ova divna biljka je puna antioksidanata kao i mangana, kalijuma i karotena. Sve ovo potočarku čini snažnim sredstvom koje pomaže čišćenje kože, dok istovremeno ima i blagotvorno dejstvo na cijeli orhganizam, jer mu pomaže da se riješi toksina i viška tečnosti.

 

Komorač

Osim što poboljšava probavu, pomaže izbacivanje viška tečnosti i toksina iz organizma, komorač će napraviti čuda za zdravlje vaše kose i kože pa se preporučuje da ga konzumirate što češće – kao čaj ili u kuhanju.

 

Smeđa riža

Nivo šećera u krvi se povezuje sa zdravljem i izgledom kože pa se zbog toga preporučuje da se prerađeni ugljeni hidrati zamijene namirnicama koje imaju nizak glikemijski indeks. Jedna od njih je, svakako, smeđa riža. Jedna porcija dnevno će vas obezbijediti vitaminom B, selenom, magnezijem i antioksidantima koji regulišu nivo šećera u krvi.

 

Voda

Čista i zdrava koža počinje iznutra, a jedan od najjeftinijih i najefikasnijih načina da se to i postigne je da pijete vodu u većim količinama. Ona će vam pomoći i da se oslobodite toksina, a potrebna je i za normalno funkcionisanje mozga i drugih organa. Trudite se da pijete minimalno dvije litre vode dnevno.

 

Orašasti plodovi

Nedostatak minerala, kao što su cink i selen, se povezuje sa pojavom akni, a jedan od načina da ih nadoknadite jeste konzumiranje orašastih plodova i sjemenki – posebno sjemenki budneve i brazilskog oraha. Osim toga, bademi i lješnici će vam isto tako pomoći. Naravno, ne treba pretjerivati pa se savjetuje umjereno konzumiranje.

 

Mahunarke

Za svaki proces ozdravljenja su potrebni proteini i energetska vrijednost, a mahunarke – pasulj, grašak i sočivo – imaju obje ove stvari u izobilju. One sadrže i snažan “koktel” vitamina i minerala, a posebno su bogate dijetalnim vlaknima koja pomažu probavu i detoksikaciju. Sve nabrojano pomaže da imamo čistu i zdravu kožu pa se preporučuje da se mahunarke konzumiraju bar dva puta sedmično.

 

Kelj

Zaboravite kupus – kelj sadrži širok spektar vitamina A, B, C, E i K kompleksa kao i visok nivo mangana, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, proteina, folata i fosfora. Dakle, sve navedeno je pravi tonik za čišćenje lica! Wow!

 

Bijeli luk

Svaki češanj bijelog luka sadrži visok nivo prirodne hemikalije, alicina, koja prilikom varenja reaguje sa krvlju i stvara produkt koji je snažno sredstvo za uništavanje štetnih bakterija i virusa, uključujući i one koje izazivaju akne i druge kožne infekcije. Za najbolje rezultate, preporučuje se da ga konzumirate u svježem stanju.

 

Čičak

Već vijekovima važi za ljekovito sredstvo, a ova biljka sadrži visok nivo kalijuma, kalcijuma i magnezijuma koji su potrebni za zdravlje kože. Čičak ima i jaka antibakterijska i antigljivična svojstva što ga čini savršenim lijekom za borbu protiv akni i njihovog širenja.

 

Brokula

Pored kelja i brokula zaslužuje epitet “super” povrća. Bogata je vitaminima A, B, C, E i K kompleksa koji koži vraćaju prirodan sjaj i liječe oštećeno tkivo kao i omega-3 masnim kiselinama, kalcijumom i folatima koji potpomažu proces zarastanja i pravilnog funkcionisanja ćelija kože. Preporučuje se da je konzumirate u salati ili obarenu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info