Namirnice koje sprečavaju pojavu bora

0

Sastojci koji sprečavaju starenje kože se mogu naći u skoro svim prodavnicama. Možete ih već sada dodati u svoju ishranu i usporiti proces starenja kože.

 

Borovnice

Spriječite dugoročno oštećenje ćelija uz pomoć moćnih antioksidanata koji se nalaze u borovnicama. Oni se bore protiv slobodnih radikala koji “napadaju” našu kožu. Jedna od najjednostavnijih stvari koju možete uraditi, da poboljšate svoje zdravlje i ljepotu, je da konzumirate namirnice bogate ovim jedinjenjima. Pa, prijatno!

 

Kivi i jagode

Spriječite pojavu bora i stimulišite kolagen tako što ćete konzumirati namirnice bogate vitaminom C, kao što su kivi i jagode. Studije pokazuju da on sprečava isušivanje kože, upale i natečenost ispod očiju. Pored toga, kivi i jagode su bogati antioksidantima te se preporučuje njihovo redovno konzumiranje, s obzirom na to da njihovi antioksidanti neutrališu slobodne radikale koji uzrokuju oštećenja ćelija i vode do opasnih oboljenja.

 

Ostrige

Ostrige i druge jestive školjke su prirodan izvor cinka, minerala koji pomaže u stvaranju kolagena, a osim toga, cink ima i antioksidanta svojstva. On, takođe, ojačava nokte, daje kosi sjaj te štiti vaš vid. Osim u ostrigama, može se još naći u crvenom mesu i peradi, pasulju, orašastim plodovima, integralnim žitaricama, mliječnim proizvodima. Ipak, ostrige su njegov najbolji izbor.

 

Losos

Vaša koža će biti mekana i gipka, ako u ishranu uvrstite namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što je losos. Omega-3 masne kiseline smanjuju i upale koje mogu dovesti do perutanja, crvenila i akni. Druge namirnice koje su izrazito bogate ovim jedinjenjima su sjemenke lana i orasi.

 

Paradajz pire

Zaštitite kožu od negativnog uticaja sunca tako što ćete konzumirati likopen – prirodni sastojak paradajza. Istraživanja pokazuju da svakodnevno konzumiranje likopena, u formi paradajz pirea, rezultuje manjim nivom opekotina od sunca. Ako nemate pire, kuhani paradajz će vam obezbijediti dovoljnu apsorpciju likopena. On se može naći i u drugim namirnicama, kao što su špinat, lubenica i dinja.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info