Namirnice koje su dobre za vaš mozak

0

Namirnice bogate jedinjenjima kao što su antioksidanti i omega-3 masne kiseline mogu poboljšati zdravlje mozga i memoriju. Od voća do ribe – donosimo vam šest namirnica koje su, na osnovu različitih studija, dokazale da mogu pomoći i poboljšati rad vaših sivih ćelija.

 

Orasi

Oni čak i liče na male mozgove pa je to možda način na koji majka priroda želi da nam kaže za šta su orasi dobri. Zaista, studije pokazuju da prehrana u kojoj je ova voćka neobičnog izgleda zastupljena sa svega 2% smanjuje znakove starenja mozga te pomaže njegovo normalno funkcionisanje i obradu informacija. Osim toga, pokazalo se da je orah djelotvoran i kod liječenja Alzheimera. On sadrži i velike količine antioksidanata koje pomažu ćelijama mozga da se bore protiv slobodnih radikala koji se nalaze u našem organizmu.

 

Mrkva

Odavno je poznato da je mrkva dobra za oči, a ispostavilo se da je jednako dobra i za mozak. Ona sadrži visok nivo luteolina koji može pomoći u smanjenju upale mozga i memorijskog deficita povezanog sa starenjem. Osim mrkve, maslinovo ulje, paprika i celer sadrže velike količine luteolina.

 

Bobičasto voće

Studije pokazuju da, ako želite da poboljšate pamćenje, ne bi bila loša ideja da u ishranu uvrstite bobičasto voće. Prije svega borovnice. Naime, sok od divlje borovnice pomaže kod učenja i pamćenja. Osim toga, borovnice i jagode sadrže veliku količinu antioksidanata te mogu smanjiti nivo stresa u ćelijama koji se povezuje sa starenjem mozga.

 

Riba

Istraživanja pokazuju da konzumiranje ribe bogate omega-3 masnim kiselinama može usporiti tipično kongitivno propadanje koje dolazi s godinama. Takođe, ribe bogate vitaminom B12 mogu pomoći u zaštiti protiv Alzheimera. Dakle, preporučuje se konzumiranje ribe bar tri puta dnevno. Naravno, misli se na svježu, a ne konzerviranu ribu.

 

Kafa i čaj

Studije pokazuju da kafa i čaj mogu spriječiti pojavu Alzheimera i poboljšati kognitivne funkcije. Istraživači tvrde da bi kafa mogla da posluži kao terapijski tretman za osobe sa Alzheimerovom bolešću. Takođe, oni tvrde da i čaj ima dobar uticaj na mozak – studije pokazuju da čaj poboljšava pamćenje i obradu informacija.

 

Špinat

Mornar Popaj nije bio samo snažan od špinata već i poprilično pametan. To pokazuju i studije: ovo divno povrće zelenih listova je bogato vitaminima C i E koji poboljšavaju kognitivne sposobnosti. Osim toga, ishrana bogata špinatom pomaže i lakše oslobađanje dopamina u mozgu, hemikalije koja kontroliše protok informacija u različite dijelove mozga.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info