5 razloga zbog kojih su veze dobre za vaše zdravlje

0

Bilo da ste zaljubljeni ili bolesni od ljubavi, teško je ne razmišljati o vezama i svemu što one nose. Ostavićemo po strani poklone i izlaske te se osvrnuti na pogodnosti koje nudi stalna veza. Donosimo pet razloga zbog kojih romantična veza može biti dobra za vas.

 

Manje mentalnih problema

Studije pokazuju da osobe koje su u vezi dožive znatno manje mentalnih problema nego što je to slučaj sa samcima. Takođe, ista studija otkriva da osobe koje nisu u vezi, a koje su imale više seksualnih partnera, isto tako imaju više fizičkih i mentalnih zdravstvenih problema. U poređenju sa parovima, kod samaca se češće javljaju depresija, anksioznost, promjene raspoloženja, problemi sa prilagođavanjem, suicidno ponašanje i drugi oblici psihološkog distresa.

 

Smanjuje bol

Vjerovatno ste čuli za izraz da “ljubav boli”, međutim, stvarnost je totalno suprotna – ljubav vam može pomoći da manje osjećate bol. Studija koja je provedena prije dvije godine ispituje odnos između bola, osjećaja romanične ljubavi i aktivacije sistema nagrađivanja u mozgu. Ona je pokazala da ispitanici slabije reaguju na fizičku bol, ako gledaju u sliku osobe koju vole. Isto tako, slika neke druge atraktivne osobe nije bila od pomoći.

 

Smanjuje stres

Nedavne studije su pokazale da su samci, u odnosu na parove, skloniji psihološkom stresu. Bračni status može uticati na proizvodnju kortizola, hormona stresa, tokom stresnih događaja. Istraživači, takođe, sugerišu da su partneri, koji su zadovoljni svojom vezom, u boljoj poziciji da pruže podršku kada drugi partner prolazi kroz stresno razdoblje.

 

Duži život

Studije provedene u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Holandiji i SAD-u pokazuju da samci, u odnosu na parove, žive kraće. Iako istraživači upozoravaju da je veoma teško odrediti uzročne efekte dobijenih studija (zašto parovi žive duže od samaca), moguće je da bračni parovi, čak i oni koji su prošli kroz razvod, imaju veću podršku društva i djecu koja stimulišu stalni porodični kontakt za razliku od samaca koji to, u većini slučajeva, nemaju.

 

Sreća

Izgleda da neki parovi uživaju u pokazivanju koliko su srećni. Ali, oni ne mogu uraditi ništa protiv toga – neki od njih stvarno i jesu srećniji od samaca. Studije pokazuju da kada pogledamo nekoga koga stvarno, istinski i strasno volimo, dolazi do aktiviranja određenih dijelova našeg mozga, tj. dijelova koji su “bogati” dopaminom (hormon sreće, zadovoljstva). Između ostalog, jedna od ovih oblasti je odgovorna za opsesivno razmišljanje, spoznaje i emocije – karakteristike ljubavi.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info