7 stvari koje niste znali o medu

0

On ne samo da će čaj napraviti ukusnijim već ćete njegovom upotrebom na prirodan način zasladiti hranu ili poboljšati njen okus. E da, usput, da li ste znali da Michelle Obama ima košnicu u vrtu Bijele kuće?

Med je veoma zdrav i to je opšte poznata činjenica, međutim, postoje neke stvari o njemu za koje i nismo znali. Pa da vidimo.

 

  • Pomaže kod mamurluka: Fruktoza ubrzava oksidaciju alkohola u jetri. Med, otprilike, ima jednak udio glukoze i fruktoze tako da ima potencijal da izazove ovakvu reakciju. Jedina loša stvar je što morate unositi velike količine meda (60 grama za 250 ml alkohola, što u totalu iznosi oko 480 kalorija).
  • Sadrži antioksidante: Studije pokazuju da određene vrste meda sadrže antioksidante (što je med tamniji to više antioksidanasa sadrži) koji mogu pomoći u borbi protiv oštećenja ćelija koje povećavaju rizik od oboljenja srca i raka.
  • Može pomoći kod liječenja raka: Određene studije koje su provedene na miševima, pokazuju da med zaustavlja rast ćelija raka. Međutim, studije su, za sada, provedene samo na miševima te se još uvijek ne može sa sigurnošću tvrditi da će djelovati i na ljude. Ipak, držimo palčeve!
  • Pomaže kod zarastanja rana: Studije pokazuju da med pomaže kod zarastanja rana, uglavnom kod djece.

  • Pomaže kod kašlja: Studije pokazuju da med smanjuje i olakšava kašalj kod djece.
  • Slađi je od šećera: Jedna kašičica meda sadrži 20 kalorija, 5 grama šećera i 0% masti. Ista količina šećera sadrži 15 kalorija, 4 grama šećera i 0% masti. Med je blago slađi od šećera pa imajte na umu da ga treba koristiti u malo manjim količinama nego što ste koristili šećer.
  • Može pomoći kod kontrolisanja težine: Obično se preporučuje da se ne konzumiraju prerađene namirnice te da se kupuju svježe. Na taj način možete kontrolisati unos soli i šećera u organizam. Kao što smo već rekli, med je veoma sladak te se ne preporučuje unošenje više od 30 grama dnevno. Naravno, ova količina se podrazumijeva, ako niste unosili prerađene šećere. U tom slučaju, ograničite se na 10 grama. U svakom slučaju, preporučuje se med u odnosu na prerađene šećere, jer je puno zdraviji.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info