Hrana za mamurluk

0

Ako ste kojim slučajem bili sinoć vani te popili jednu čašicu previše, kao što je to uradila vaša redakcija, onda vjerujemo da ustajanje i nije bilo baš prijatno. Da se to ne bi ponovo desilo, donosimo vam par savjeta kako da se najbrže riješite mamurluka.

 

Voda

Alkohol dehidrira organizam pa stvar broj jedan koju morate uraditi je da pijete što više vode. Ona će vam pomoći da se u vrlo kratkom roku riješite glavobolje.

 

Voćni sok

Jedan od načina da nadoknadite šećer u organizmu je da pijete voćni sok. Osim što će vas opskrbiti šećerom, on će zamijeniti i pojedine elektrolite koje ste izgubili tokom prošle noći. Jabuka ili brusnica su bolji od narandže, jer nisu kiseli i neće teško pasti na osjetljivi želudac.

 

Kiseli krastavac

Kiseli krastavac je bogat vitaminima A i K, željezom,kalijumom, kalcijumom i manganom pa, iako zvuči pomalo čudno, par krastavčića će vam pomoći da se osjećate bolje. Naime, oni će nadoknaditi izgubljene minerale, vitamine i soli.

 

Konzervirana tunjevina

Čudno, znamo, ali hrana bogata mineralima, kao što je konzervirana tunjevina, je odlična za dopunjavanje hranjivih zaliha u organizmu, usljed čijeg manjka se i javlja mamurluk.

 

Banane

Što više pijete to više i dehidrirate. A što više dehidrirate to više kalijuma gubite. Manjak kalijuma vas može učiniti umornim, a može se desiti i da dobijete grčeve i mučninu što se manifestuje povraćanjem. Par banana, koje su bogate kalijumom, vam može pomoći da izbjegnete navedene simptome ili da skratite njihovo trajanje.

 

Integralni hljeb

Hljeb od integralnih žitarica je odličan izvor ugljenih hidrata, vitamina B, prijeko potrebnog za detoksikaciju, i esencijalnih masnih kiselina koje pomažu jetri da “izliječi” organizam.

 

Pasulj

A sa integralnim hljebom jedite pasulj! On je odličan izvor vlakana, folne kiseline i proteina koji pomažu organizmu da se oporavi. Trkom do marketa po konzervu pasulja 🙂

 

Smeđa riža

Ugljene hidrate ćete pronaći i u smeđoj riži koja je, pored toga, bogata i vitaminima B kompleksa i proteinima.

 

Jaja

Da li ste znali da, kada pijete alkohol, vaš organizam proizvodi toksičnu supstancu acetaldehid od koje se, zapravo, javljaju simptomi mamurluka? Istovremeno, vaše tijelo reaguje na način da proizvodi i kontra-aktivnu supsancu koja se zove glutation. Ali, njena količina se veoma brzo troši. Međutim, jaja su bogata cisteinom (sastojak glutationa) te pomažu u čišćenju organizma od preostalih toksina. Ovo možda objašnjava zašto su nam veoma često baš jaja na meniju nakon noći provedene uz veću količinu alkohola.

 

Mlijeko

Mamurluk ne morate liječiti samo nakon što se on pojavi – vi ga možete i spriječiti. To ćete uraditi tako što ćete unositi adekvatne namirnice prije konzumirnja alkohola. Zdrave namirnice kao što su mlijeko…

 

Bijeli luk

…bijeli luk…

 

Maslinovo ulje

…i maslinovo ulje usporavaju apsorpciju alkohola, dok konzumiranje namirnica bogatih vitaminima B i C može ograničiti gubitak hranjivih materija. Od njih ćete biti i siti pa je i veća vjerovatnoća da ćete manje popiti.

 

Orašasti plodovi

Grickanje orašastih plodova tokom konzumiranja alkohola može pomoći da se suzbije potencijalni mamurluk. Oni su bogati proteinima, vitaminom E i drugim hranjivim sastojcima.

 

Čaj od nane

Čaj od nane ubrzava proces detoksikacije, a i ublažiće napetost, nadimanje i druge neprijatne osjećaje u stomaku.

 

Čaj od kamilice

Ako želite da umirite stomak te smanjite nadimanje i mučninu, popijte čaj od kamilice. Zasladite ga kašičicom meda te ćete na taj način dodati prirodni šećer koji je potreban organizmu.

 

Špinat

Još jedna namirnica koja će pomoći jetri u procesu detoksikacije je špinat. Bogat je folnom kiselinom, vitaminom C i sumporom – hranjivim sastojcima koji pomažu da se pobijede ti zli simptomi mamurluka.

 

Paradajz

Osim što je bogat vitaminom C, paradajz sadrži i glutation, supstancu koja je potrebna da se organizam očisti od toksina. Ne znamo kako ste vi, ali nama je već bolje 🙂

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info