6 jednostavnih načina da smanjite rizik od raka

0

Kreirajte zonu bez dima


Prestali ste da pušite? Odlično! Međutim, ako ste nepušač i družite se sa pušačima, vaše zdravlje je i dalje u opasnosti. Duvanski dim se povezuje sa rakom pluća, a nova istraživanja pokazuju da čak i njegovi ostaci, koji se znaju uvući u odjeću ili namještaj, mogu biti veoma štetni. Ne dozvoljavajte pušenje u vašem domu! Zamolite goste da se “posluže” balkonom. Dim koji se uvuče u namještaj ne možete usisati, a veoma često jedina opcija da ga se riješite je da promijenite namještaj.

 

Pijte pametno

Od jednog pića previše nećete imati samo grozni mamurluk. Naime, alkohol aktivira i određene ćelijske puteve koji ubrzavaju nastanak i razvoj raka dojke i debelog crijeva. Žene bi trebale da ograniče unos alkohola na: 1.5 dl vina ili 3.5 dl piva ili 0.45 dl žestokih alkoholnih pića.

 

Pazite na težinu

Oko 20% smrtnih slučajeva od raka kod žena se povezuje s viškom težine. Zbog prekomjerne težine, organizam počinje da proizvodi više estrogena koji može podstaći rast određenih ćelija raka kod pojedinih žena. Krajnje je vrijeme da se riješite gaziranih sokova i nezdrave hrane i počnite da konzumirate više voća, povrća i ribe.

 

Krećite se pola sata

Bez obzira da li hodate, trčite ili igrate uz omiljenu muziku – bitno je da se “znojite” svakog dana. Istraživanja pokazuju da pola sata vježbe dnevno., pet ili više dana sedmično, smanjuju rizik od raka. Vježbanjem se smanjuje nivo estrogena, testosterona i inzulina u krvi koji, kada su visoki, mogu biti rizični faktor pojave raka.

 

Zaštitite kožu

Bilo da je oblačno ili sunčano vrijeme – uvijek nanosite zaštitnu kremu ili losion. Da biste bili potpuno sigurni u njeno djelovanje, nanesite je minimalno 30 minuta prije izlaska iz kuća. Statistike su poražavajuće: u SAD-u, na godišnjem nivou, preko 40 000 žena dobije rak kože. Upravo zbog toga se savjetuje što bolja zaštita do negativnog uticaja sunca.

 

Unosite antioksidante

Istraživanja pokazuju da fitohemikalije koje se nalaze u hrani mogu pomoći u borbi protiv raka tako što sprečavaju sve: od promjene ćelija do zaustavljanja protoka krvi do kancerogenog tumora. Stručnjaci savjetuju dnevnu konzumaciju raznog voća, minimalno 250 grama, da biste u vašu ishranu unijeli prijeko potrebne antioksidante i fitohemikalije. Takođe, savjetuje se konzumiranje ribe, peradi, integralnih žitarica i mahunarki. Takođe, preporučuju se i veće količine čaja, po mogućnosti zelenog i bez šećera.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info