5 prirodnih načina da vratite energiju

0

Veoma često pretrpavamo raspored odgovornostima koje “nikako” ne mogu čekati pa ih obavljamo i kada je vrijeme za odmor. Sa toliko dešavanja, većina nas ne obraća adekvatnu pažnju na način ishrane, vježbanje te održavanje mentalnog i emocionalnog zdravlja. Kada naše fizičko stanje zaostaje za prenatrpanim rasporedom, obično se dohvatimo kafe ili bilo čega drugog sa visokim sadržajem kofeina. Iako kofein može da nam privremeno vrati energiju, njegovo dejstvo nije dovoljno da nas održi tokom cijelog dana niti rješava problem nedostatka energije.

Ako ste često umorni, spustite tu šoljicu kafe i pogledajte sledeće savjete koji vam mogu pomoći da vratite energiju na prirodan način.

 

Spavanje

Prvi korak je da se dovoljno naspavate. Nedostatak sna usporava mentalne funkcije, a povezuje se i sa depresijom i debljanjem. Iako “količina” sna varira od osobe do osobe (nekima je potrebno 5, a nekima 10 sati sna), većini odraslih je za normalno funkcionisanje potrebno između sedam i osam sati sna.

 

Vježbanje

Vježbanje pomaže cirkulisanje krvi što nas, na kraju, čini budnijima. Studije pokazuju da redovno vježbanje smanjuje opšti zamor kod osoba skoro svih starosnih grupa, od zdravih do hronično bolesnih te da vježbanje ima jači efekat na umor i pospanost nego većina lijekova.

 

Svjetlost

Svjetlost igra kritičnu ulogu kod našeg osjećaja pospanosti, raspoloženja i nivoa energije. Kada nam svjetlost “padne” na oči, dolazi do aktiviranja hormona kortizola koji potiskuje djelovanje hormona zaduženog za spavanje, melatonina – upravo to je razlog zbog kojeg se budimo. Da bi se vaš organizam probudio na prirodan način, nakon što ustanete hodajte 10 do 15 minuta ili sjednite na neko mjesto koje je izloženo sunčevoj svjetlosti.

 

Ishrana

Ono što jedemo ima ogroman uticaj na to kako se osjećamo. Kompleksni ugljeni hidrati, nemasni proteini, zdrave masti i povrće bez škroba obezbjeđuju gorivo koje će naš organizam polako sagorijevati tokom dana, sprečavajući osjećaj manjka energije koji se zna desiti sredinom jutra ili popodneva. Nikada ne preskačite obroke i izbjegavajte namirnice koje sadrže jednostavne ugljene hidrate ili šećere koji se veoma brzo razlažu.

 

Mirisi

Stimulišite organizam uz pomoć aromaterapije. Mirisi citrusa mogu povećati osjećaj razbuđenosti, a nana može da stimuliše um.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info