9 načina da reorganizujete svoj prostor

0

Kada stil vašeg životnog prostora prestane da vam bude primamljiv, normalno je da namaštavate šta biste sve uradili sa ogromnim budžetom i vojskom dekoratera. Ipak, imajte na umu da svi veći radovi duže i traju, a vama bi najbolje bilo da pokušate sa malim strvarima, kao što su novi tepih ili druga boja zidova – ovi mali potezi će sobu prikazati u sasvim drugačijem svjetlu. Ako želite da promijenite životni prostor bez kompletnog “remonta”, pogledajte ovih par ideja.

 

Nova boja

Nova boja zidova može biti najjednostavniji način da sredite životni prostor. Jedna od strategija bi bila da se riješite tradicionalne bijele boje tako što ćete je zamijeniti življim bojama – žuta, narandžasta pa čak i siva će biti pun pogodak.

 

Sve na pod!

Taj prostor pod vašim nogama može imati veoma značajan uticaj na cjelokupni izgled sobe. Ako imate starinski tepih, od zida do zida, zamijenite ga novim, modernijim koji će dozvoliti da do izražaja dođu pločice, parket, laminat (u zavisnosti od čega vam je pod). Jedan od načina bi bio i da izbrusite i prelakirate parket – dobićete novi izgled, a nećete potrošiti previše novca.

 

Ništa bez namještaja

Namještaj bi bio jedan od glavnih aktera vaše reogranizacije, ali nemojte se bojati da ćete morati potrošiti cijelo bogatstvo na nove dijelove. Ma ne, držite se načela “manje je više” te investirajte samo u glavne komade (krevet ili fotelja, nikako oboje). Napravićete novi izgled i ako samo napravite razmještaj.

 

Rasvjeta = ugođaj!

Učinite uslugu i sebi i prostoriji te ponovo razmislite o važnosti osvjetljenja. Hoće li vam biti potrebno jako osvjetljenje za čitanje ili prigušeno za ugodan osjećaj? Dobro proučite sobu da biste se uvjerili gdje koje osvjetljenje treba postaviti.

 

Pokažite svoju umjetnost

Nikada nemojte dopustiti da vam zidovi budu “goli”! Ako niste sigurni kako će izgledati na zidu, poredajte slike pored zida ili na podu te ćete tako dobiti prvi utisak. Pokušajte da ih okačite u visini očiju, osim ako ih ne kačite vertikalno.

 

Prikažite se na policama

Neka vaša osobnost “teče” prostorom tako što ćete izložiti svoje omiljene kolekcije. Na jednu policu stavite svoju omiljenu kolekciju knjiga, ploča ili figurica. Na taj način dodajete prostoru zanimljive detalje koji će ga učiniti ljepšim i osobnijim.

 

Detalji su bitni

Povežite prostor detaljima. Postoji nekoliko opcija, u zavisnosti od vašeg stila, koje uključuju svijeće, jastučiće, cvijeće, ukrasne zdjele i sve drugo što može privući pažnju te učiniti prostor zanimljivijim.

 

Zamijenite štof

Starim jastučićima ćete dati novi izgled, ako ih presvučete novim štofom. Miješanje i usklađivanje tkanina može vašem dnevnom boravku dati sasvim novu notu.

 

Više od zida

Pretvorite zid u dio prostora koji će biti priča za sebe, dodavanjem zanimljive teksture ili dizajna. Ovo se obično može postići upotrebom kamena, drveta ili tkanine. Ipak, najjeftiniji način su tapete intrigantnog uzorka.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info