4 lijeka za česte kožne probleme

0

Znamo da je ljepota i nešto više od lijepe kože, ali stanje u kojem se naša koža nalazi može ukazivati i na druge stvari – koža je odraz našeg zdravlja. S obzirom na to da je ona najveći “organ” našeg organizma, njoj su konstantno potrebne njega i pažnja da bi ostala zdrava. Problemi kao što su crvenilo, akne, bradavice pa čak i perut mogu biti znak da nešto nije u redu. Donosimo vam četiri prirodna lijeka za kožne probleme.

 

Akne

Iako se najčešće povezuju sa tinejdžerskim dobom, akne se mogu pojaviti u bilo kojem periodu života. Srećom, postoje i načini na koje ih se možete riješiti prirodnim putem. Pokušajte sa dvije do tri kapi razrijeđenog ulja čajevca ili koristite proizvode koji sadrže ovo ulje. Hamamelis može učvrstiti i smanjiti pore te smanjiti upalu bez da vam isuši kožu. Kamilica takođe ima antiupalno i antiseptičko dejstvo. Napravite šolju čaja od kamilice, ostavite da se ohladi te operite lice. Postupak ponavljajte par puta dnevno.

 

Bradavice

Većina bradavica vremenom sama nestaje, ali taj proces možete i da ubrzate uz pomoć raznih prirodnih lijekova. Bijeli luk i ulje čajevca imaju antivirusna svojstva koja pomažu u borbi protiv bradavica zbog čega one brže nestaju. Nanesite par kapi ulja čajevca na bradavicu i zalijepite flasterom. S obzirom na to da je ulje čajevca jako, savjetuje se da ga prvo razblažite. Isto tako, možete zgnječiti par češnjeva bijelog luka, staviti na bradavicu te zalijepiti flaster preko nje.

 

Perut

Obično se smatra da je kosa “krivac” zbog kojeg se pojavljuje perut, ali to je pogrešno mišljenje – njegov nastanak izaziva koža glave i to ako je presuha ili premasna. Ako imate problema sa peruti, preporučuje se utrljavanje ulja kokosa ili jojobe na problematično područje. Ispiranje kose sirćetom može pomoći da se ubiju bakterije koje uzrokuju virus kao i dodavanje desetak kapi ulja čajevca u šampon.

 

Staračke pjege

Staračke pjege ne moraju biti znak nezdrave kože već samo starenja, ali ako želite da ih se riješite, možete poduzeti par koraka. Limunova prirodna moć izbjeljivanja može pomoći pri posvjetljivanju pjega kao i mlječna kiselina koja se nalazi u jogurtu. Utrljajte svježe iscijeđen limunov sok na pjege dva puta dnevno ili jogurt, jednom dnevno, na dvadeset minuta do pola sata.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info