3 vrste plastike koje trebate izbaciti iz upotrebe

0

Čini se da se plastika nalazi svuda oko nas. Postoje razni načini kojima je možemo izbaciti iz svog života – od platnenih kesa za kupovinu, preko izbjegavanja plastične ambalaže pa do bojkotovanja vode koja je flaširana u plastične boce. Naime, bez drastičnih mjera je gotovo nemoguće izbaciti ovu nerazgradivu materiju iz upotrebe.

Nisu sve plastične materije stvorene na isti način, a ako pokušavate da je više ne upotrebljavate, počnite sa ove tri vrste.

 

PVC (Polivinil hlorid)

Od ove vrste plastike se prave dječije igračke, zavjese za tuš, podne podloge te pojedine vrste tapeta. Da bi bila mekana i savitljiva, tokom proizvodnog procesa dodaju joj se ftalati. Ftalati mogu izaći iz plastičnih proizvoda i ući u ljudsko tijelo, što se povezuje sa nizom zdravstvenih problema: hormonalnim poremećajmia, problemima sa reprodukcijom, pa čak i sa  rakom jetre.

 

PS (Polistiren)

On se pravi od naftnih nusprodukata, a obično je sastojak plastičnih posuda za dostavu hrane te plastičnih tanjira i “escajga”. Njegova reciklaža je skoro nemoguća, a s obzirom na to da je toliko lagan, često završi u rijekama i morima, zagađujući vodeni svijet. Polistiren je poznat i po tome što ispušta stiren, naurotoksin i kancerogen koji se povezuje sa poremećajem hormona, neplodnošću i rakom.

 

PC (Polikarbonat)

Koristi se za proizvodnju plastičnih posuda za hranu, dječijih flašica i boca za vodu. Kada se zagrije i ispira jakim deterdžentom, ova vrsta plastike može početi da ispušta bisfenol koji se, inače, nalazi u njenom sastavu. Bisfenol je veoma štetna supstanca, a povezuje se sa oštećenjima reproduktivnog sistema i hormona, pretilosti i rakom.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info