10 savjeta za zaštitu od sunca od najboljih svjetskih dermatologa

0

Nanesite kremu prije nego se obučete

Ako kremu nanosite nakon što ste obukli kupaći kostim ili drugu garderobu, veća je vjerovatnoća da ćete propustiti neki dio tijela. Što se količine tiče, za tijelo će vam trebati onoliko kreme koliko stane u jednu čašicu za rakiju, a za lice još jedna kašičica za čaj.

 

Ne čekajte da izađete van

Evo još jednog razloga zašto je dobro nanijeti kremu prije nego se obučete: potrebno joj je dobrih dvadeset minuta da se upije i aktivira zaštitni efekat. Zato, imajte na umu da, ako nanosite kremu tek nakon što izađete van, prvih pola sata nećete imati nikakvu zaštitu.

 

Neka vaša krema radi dupli posao

Ako već nanosite zaštitnu kremu na lice, odaberite formulu koja ima i druge pogodne karakteristike. AKo vam je koža crvena ili osjetljiva, izaberite kremu sa antiupalnim dejstvom. Ako imate pjegice, izaberite kremu koja sadrži soju, niancinamid ili druge agense za posvjetljivanje.

 

Borite se sa suncem iznutra

Pilule za zaštitu od sunca, kao što je Sun pill, značajno će povećati stepen zaštite. Njihov ključni sastojak je ekstrakt paprati koji pomaže u zaštiti kože od oštećenja prouzrokovanih UV zračenjem pa čak i smanjuje crvenilo nakon izlaganja suncu. Uzmite preporučenu dozu ujutro, ali imajte u vidu da i dalje morate nanositi kremu prije nego izađete van.

 

Ne oslanjajte se na šminku

Iako vam se može činiti da ne morate nanositi kremu za zaštitu od sunca, ako koristite šminku sa zaštitnim faktorom, to je daleko od istine. Proizvođači šminke koriste zaštitni faktor kao marketinški potez, ali da bi ta količina zaštite imala efekta, morali biste nanijeti 14 puta više šminke nego što to inače radite. Zato, uvijek počnite od zaštitne kreme, a zatim se šminkajte dalje.

 

Koristite svježu kremu

Svi imamo neku kremu ili losion od prošle godine, ali je od izuzetne važnosti da svaku sezonu počnete sa svježom kremom/losionom. Aktivni sastojci vremenom gube svoje dejstvo pa uvijek provjerite rok trajanja utisnut na ambalaži.

 

Preskočite izgovore

Možda ne želite nanositi kremu, jer mislite da od nje dobijate bubuljice, ali sve promjene na koži imaju više veze sa znojenjem nego sa samom kremom. Koristite vodootpornu formulu, ako znate da ćete se znojiti. Lice uvijek očistite vlažnom maramicom prije ponovnog nanošenja kreme ili ga često sušite sa puderom sa zaštitnim faktorom.

 

Ne nadražujte oči

Kada se nanosi blizu očiju, krema za sunčanje može djelovati nadražujuće. Ali, to nije razlog da izbjegavate nanošenje kreme na područje oko očiju – samo se posavjetujte sa kozmetičarem koji proizvod kupiti za zaštitu tog dijela lica. Ovo je naročito bitno ako nosite sunčane naočale, jer refleksija koju stakla prave može povećati izloženost UV zračenju.

 

Nemojte ostati bez kreme

Povedite računa da uvijek imate dovoljno kreme pri ruci. Uvijek uzimajte probne uzorke krema iz kozmetičkih radnji – imaju ih u velikom broju, a pakovanja su dovoljno malena i praktična da vam stanu u torbu, auto ili neseser.

 

Mislite unaprijed

Ljudi često zaborave zaštititi tjeme pa završe sa opekotinama na tom dijelu glave. Zato nanesite zaštitnu kremu u spreju na tjeme i liniju razdjeljka kako biste izbjegli neprijatnosti.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info