Namirnice koje sadrže više soli od čipsa

0

Već vjerovatno znate da ishrana koja sadrži veću količinu soli povećava rizik od srčanih oboljenja koja mogu dovesti i do smrti. Ipak, to ljude ne sprečava da i dalje konzumiraju velike količine soli – čak i do 3 300 mg dnevno što je oko 1 000 mg više od preporučene količine. Dakle, odrasli ne bi trebali unositi više od 2 300 mg dnevno, a za osobe starije od 51. godine i one koje imaju probleme sa visokim pritiskom, dijabetesom ili oboljenjem bubrega, ova količina iznosi 1 500 mg. U jednoj porciji čipsa (30 grama) se nalazi oko 170 mg soli odnosno 7% od ukupne dnevne doze koja se preporučuje zdravim osobama.

Jedan od problema je i to što se so krije i u drugim namirnicama, koje nemaju slan okus. Da vidimo neke od njih.

 

Pahuljice

Vjerovatno nikada ne biste ni pomislili da su one slane, s obzirom na to da postoji toliko “verzija” koje su slatke. Ipak, porcija kukuruznih pahuljica sadrži 212 mg soli, a ovsene pahuljice 246 mg.

 

Paradajz sos

Porcija paradajz sosa bi iznosila oko 65 grama, a u njoj se nalazi više od 600 mg soli. Najbolje bi bilo da ga sami pravite (brzo i jednostano) umjesto da ga kupujete – na taj način možete kontrolisati količinu soli.

 

Hljeb

U zavisnosti od vrste (bijeli, crni, graham i slično), šnita hljeba sadrži između 100 i 200 mg soli. Preporučujemo da pravite domaći hljeb, po mogućnosti od integralnog brašna.

 

Kafa

Da, so se nalazi i u kafi. Ako za vaš omiljeni napitak koristite nemasno mlijeko i prirodne zaslađivače, onda ste na dobrom putu (količina soli je zanemarljiva). Ipak, ako konstantno pijete kafu vani, onda unosite i veće količine soli. Primjera radi, pojedine vrste kafe i njeni napici sadrže više od 200 mg soli.

 

Konzervisano povrće

Što dalje, to bolje! Konzervisano povrće može sadržavati i do 800 mg soli u samo 30 grama, a to je zbog toga da bi mu se produžio “život na polici”. Da, ovo se odnosi i na razne kisele salate.

 

Supa

Sa pravim tanjirom supe možete čak smanjiti i obim struka. Studija iz 2007. godine pokazuje da ljudi koji počinju obrok sa supom od povrća smanjuju unos kalorija i do 20%. Mi smo se osvrnuli na komercijalne supe. Budite oprezni! Samo jedan tanjir kupovne pileće supe sadrži od 900 do 1 600 mg soli. Dakle, domaća supa je zakon!

 

Štapići

Za njih kažu da su “zdraviji” od čipsa, ali: 30 grama štapića sadrži 440 mg soli. Dakle, puno više nego u čipsu.

 

Dodaci jelima

Samo 15 grama kečapa sadrži oko 167 mg soli. O šećeru da i ne govorimo. Slična količina senfa sadrži 150 mg, a svi “ljuti” sosovi sadrže 120 mg i više. Dakle, oprezno sa dodacima.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info