Kako da vam kuća bude čista i bez čišćenja

1

Ako baš i ne uživate u čišćenju, vrijeme koje provedete upražnjavajući ovu aktivnost se može činiti kao pravo mučenje.

Srećom, postoje i mali trikovi koji će vam pomoći da smanjite vrijeme i ulažete manje napora u čišćenje, a da vam kuća i dalje bude blistava. Donosimo vam par savjeta.

Sve ima svoje mjesto


Imajte na umu da svaka stvar u vašem domu ima svoje mjesto. Organizujte se i potrudite se da je svaki put, nakon korištenja, vratite na njeno mjesto. Na ovaj način ćete spriječiti nagomilavanje stvari i stvaranje nereda.

Riješite se nepotrebnih stvari


Ako posjedujete manje stvari, imaćete i manje nereda. Riješite se svega što niste obukli ili obuli bar devet mjeseci. Uostalom, garderoba nije jedini “problem” – pogledajte kojih se stvari trebate riješiti čim prije.

Izuvajte se


Izuvanje ispred kuće/stana može biti i pomalo neobična praksa, ali ćete na taj način spriječiti unošenje prljavštine u kuću. Samim tim, nećete morati usisavati i ribati svaki čas. I da, isto tako bi bilo poželjno i da očistite šape kućnim ljubimcima prije nego ih pustite unutra.

Otirač


Postavite ispred ulaznih vrata otirač na kojem će gosti moći dobro izbrisati cipele. Čak i ako su planirali da ih skinu, bolje je da ih dobro izbrišu, jer na taj način neće unositi prljavštinu, a vi nećete morati odmah čistiti.

Prozor


Prilikom provjetravanja prostorija, pobrinite se da prozori ne ostaju predugo otvoreni, inače će se po kući početi skupljati prašina.

Investirajte u ručni usisivač


Fantastična stvar koja će vam uštedjeti vrijeme. Sada ne morate svaki put paliti veliki usisivač ili hvatati metlu da biste pokupili par mrvica ili dlaka. Investicija koja je veoma isplativa.

Kućni ljubimci


Prije nego nabavite krznenog prijatelja, imajte na umu da su kućni ljubimci (posebno psi i mačke) i velika odgovornost. Dobro razmislite da li želite da se te odgovornosti i prihvatite. Ako niste još uvijek spremni za čišćenje dlaka po cijeloj kući, onda nabavite kućnog ljubimca koji nema krzno, kao što je, na primjer, ribica.

Objedujte na pravom mjestu


Bitno je da imate jedno, određeno mjesto na kojem ćete objedovati – kuhinja, trpezarija ili dnevni boravak – te da se “ceremonija” uvijek obavlja na tom mjestu. Takođe, nemojte raditi više stvari prilikom objedovanja, jer ćete (vrlo vjerovatno) zaprljati sve oko sebe.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info