5 načina na koje se ne trebate boriti protiv tuge

0

Svi imamo male trikove koji nam pomažu da se osjećamo bolje u trenucima kada su nam “potonule sve lađe”. Međutim, ispostavilo se da pojedine strategije i nisu baš dugotrajne već da imaju kratkotrajno dejstvo. Pa, da vidimo.

Tješenje “poslasticama”


Često se zna desiti da stvari koje izaberemo da nas utješe zapravo i nisu dobre po nas. Zadovoljstvo traje tek par minuta, a nakon toga osjećaj krivice, gubitak kontrole i druge negativne posljedice nam još više unište dan. Kada se sljedeći put uhvatite u razmišljanju: “Biće mi bolje ako… popijem par piva… zapalim cigaretu… pojedem pola kilograma sladoleda… kupim skupe pantalone…”, zapitajte se da li će vam to stvarno pomoći da se osjećate bolje. Možda ćete se osjećati gore.

Zanemarivanje dužnosti


Zna se desiti da ćemo nekada dobiti pravi poticaj sreće ako odustanemo od nečega ili se riješimo neke loše navike. Kada ste tužni, možda ćete biti u iskušenju da se “isključite” i da počnete razmišljati u sljedećem pravcu: “Danas ću preskočiti vježbanje, potreban mi je odmor” ili “Nema šanse da se bakćem sa prljavim posuđem, zaslužila sam slobodan dan”. Zapravo, poštovanje sopstvenih odluka će pojačati vaš osjećaj samopoštovanja i samokontrole, što znači da ćete biti srećniji ako se ne “isključite”, jer odluke koje u tom stanju donesete su privremenog i kratkotrajnog karaktera.

Isključivanje telefona


Istraživanja pokazuju da se raspoloženje i kod introvertnih i kod ekstrovertnih osoba popravlja ukoliko komuniciraju sa drugim ljudima. Iako se čini primamljivo da se izolirate kada ste nesrećni, biće vam bolje ako se družite sa porodicom i prijateljima. Na kraju, oni će biti odlično “rame za plakanje” te će vam dati besplatne savjete.

Agresivno ispoljavanje negativnih emocija


Većina ljudi vjeruje u “hipotezu katarze” te misle da je glasno ispoljavanje bijesa lijek koji će obnoviti stanje uma i ublažiti njihove osjećaje. Međutim, nije tako. Istraživanja su pokazala da izražavanje bijesa često ga samo pogoršava. Činjenica je da se ljutnja samo “rasplamsava” te nekada možete završiti tako što ćete početi da razbijate sve oko sebe. Zar je to stvarno ono što i želite?

Ostajete u pidžami cijeli dan


Iako mislimo da naše ponašanje proističe iz naših osjećanja, često je obrnuto te naša osjećanja proističu iz našeg ponašanja. Možda zvuči suludo, ali je stvarno tako. Nekada može i biti zabavno da cijeli dan provedete u pidžami, ali ako se osjećate letargično, nemoćno ili bez jasnih životnih ciljeva, neoblačenje “normalne” odjeće će vam samo odmoći. Obucite se i budite spremni na sve šta dan može da donese. I dok ste već obučeni, spremite krevet. Vjerovali ili ne, to vam može pomoći da se osjećate bolje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info