6 načina da se izborite sa masnom kožom

0

Pravilno pranje

Imperativ. Budite oprezni sa gelovima za pranje lica – ne preporučuje se da ih često mijenjate, pogotovo tokom toplog vremena, jer postoji vjerovatnoća da ćete naškoditi samoj koži. Ako ih već mijenjate, birajte one sa 2% salicilne kiseline, jer ćete tako imati odlično sredstvo koje čisti pore, a ne isušuje kožu.

 

Zaštita od sunca

Zdrava doza zaštitne kreme ili losiona (što je oko jedne kašičice) pomaže pri kontrolisanju masti i sjaja. Preskočite jutarnju hidratantnu kremu te nanesite zaštitni losion ili kremu koja je bazirana na mineralima (obratite pažnju da sadrži cink ili titanijum dioksid, jer oni apsorbuju masti) ili denaturisanom alkoholu od kojih koža dobija mat izgled.

 

Puder

Tokom toplog vremena, puder se topi i začepljuje pore zbog čega one počinju da “proizvode” više masti. Upravo zbog toga se preporučuje da koristite toniranu kremu sa silikonom, koja stvara omotač na koži koji šminku drži tamo gdje ona i treba da bude. Možete probati i mineralni puder u prahu koji višak masnoće upija poput spužve.

 

Ishrana

Kokteli i začinjena hrana će možda prijati vašem nepcu, ali ne i “ostatku” organizma: oni utiču na širenje krvnih sudova te zbog toga se i više znojite. Ograničite se na jedno piće tokom ljetnih noći, a začinjenu hranu konzumirajte jednom sedmično. Umjesto toga, pametnije je da jedete mrkvu, dinje i špinat – namirnice koje su bogate vitaminom A i koje usporavaju “proizvodnju” masti na vašoj koži.

 

Postani facijalist

A pod tim mislimo da sami, kod kuće, uradite lagani tretman čišćenja lica koji se sastoji od:

  • Pilinga: Jednom sedmično se preporučuje da uradite piling lica.
  • Maske: Nakon pilinga, na lice nanesite i masku i to po mogućnosti onu koja sadrži glinu ili salicilnu kiselinu – obje privremeno smanjuju proizvodnju masti u koži.

 

Noćna njega

Bez obzira koju formulu koristite (kremu, losion ili hidratantni serum) bitno je da se uvjerite da ona sadrži salicilnu ili glikolnu kiselinu koje smanjuju lučenje masti, kofein koji sužava pore te nikotinamid koji ima antiupalna dejstva. I da, pazite gdje ih nanosite: ne preporučuje se nanošenje na nos, jer se na njemu nalazi dovoljno lojnih žlijezda.

 

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info