Sedam čudesnih mjesta u Americi

0

Kao i u svim drugim zemljama na svijetu i u SAD-u nalazi veliki broj prirodnih i istorijskih znamenitosti. Mi vam donosimo sedam najčudesnijih, bar po našem skromnom mišljenju.

 

Nijagarini vodopadi

Najmoćniji vodopadi na sjevernoameričkom kontinentu se nalaze na granici između SAD-a i Kanade. Sastoje se od tri odvojena vodopada, a iako nisu najveći, oni su sa oko 170 000 kubnih metara vode u minuti svakako jedni od najmoćnijih na svijetu. Prekrasnu galeriju možete vidjeti ovdje.

 

Planina Rushmore

Planina je veoma posjećena zahvaljujući neobičnoj atrakciji – u njoj su uklesane glave četiri američka predsjednika (s lijeva na desno): George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt i Abraham Lincoln. Nalazi se u Južnoj Dakoti, u blizini grada Keystonea. Glave su “nastale” između 1927. i 1939. godine, zahvaljujući američkom vajaru danskog porijeka Gutzonu Borglumu i njegovom sinu Lincolnu Borglumu. Spomenik godišnje posjeti preko dva miliona ljudi.

 

Planina McKinley

Najviši vrh sjevernoameričkog kontineta se nalazi u nacionalnom parku i rezervatu Denali, na Aljasci. Planina McKinley je visoka 6 194 metra, a park se prostire na preko 15 000 kilomatara.

 

Nacionalni park Yellowstone

Prvi nacionalni park na svijetu, Yellowstone, osnovan je davne 1872. godine. Park se najvećim dijelom nalazi u saveznoj državi Wyoming, a dijelovi se prostiru u Idaho i Montanu, što je u totalu 8,983 kvadratnih kilometara. On je i pod zaštitom UNESCO-a, a godišnje ga posjeti preko tri miliona ljudi.

 

Washingtonov spomenik

Obelisk visine 169 metara je podignut u čast prvog američkog predsjednika, Georgea Washingtona, a nalazi se u glavnom gradu SAD-a koji je i dobio ime po datom predsjedniku. Gradnja spomenika je trajala 36 godina, a za javnost je otvoren 1888. godine. Godišnje ga vidi oko pola miliona posjetilaca.

 

Hooverova brana

Brana je visoka 221.4 metra, a često se naziva i jednim od najboljih građevinskih postignuća dvadesetog vijeka. Nalazi se na granici između Arizone i Nevade te “zaustavlja” rijeku Coloradu stvarajući na taj način vještačko jezero Mead. Gradnja je počela 1930. godine, a trajala je pet godina, skoro dvije godine prije roka.

 

Devils Tower

Vjerovatno jedna od najzanimljivih stjenovitih formacija visoka je 1 558 metara, a ujedno je i prvi američki nacionalni spomenik. Nalazi se u saveznoj državi Wyoning i nastala je stvrdnjavanjem magme na otvoru aktivnog vulkana.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info