5 iznenađujućih navika zbog kojih se možete razboljeti

0

Strah od vakcine

Svaki put kada imate upale, koje obično prate prehladu i grip, vaš organizam “otpušta” hemikalije koje oštećuju krvne sudove te se povećava rizik od srčanih oboljenja.

 

Nepredvidiv raspored

Jedan od najvećih uzročnika stresa nisu nesređene finansije ili bračni problemi već nedostatak rutine. Čak i najobičnija situcija, kao što je ručak sat vremena kasnije nego obično, može povisiti nivo hormona kortizola i poremetiti idealno stanje vašeg organizma.Pokušajte vježbati, spavati i objedovati uvijek u isto vrijeme, 365 dana godišnje.

 

Odabir voća i povrća

Preskočite kupovinu voća i povrća u tržnim centrima: dok namirnice dođu do polica, ona izgube veću količinu “zdravih” jedinjenja. Preporučuje se kupovina ovih namirnica na tržnicama ili direktno od ljudi koji se bave njihovom proizvodnjom. Takođe, kupujte voće kad je u sezoni (lubenica se kupuje ljeti, a ne zimi!).

 

Vježbanje

Iako ste energično vježbali, ako provedete ostatak dana sjedeći to se može negativno odraziti na nivo holeserola, šećera u krvi te visinu pritiska. Pronađite način da se krećete pa makar to bilo i hodanje u krug prilikom telefonskog razgovora.

 

Štikle

Već je poznato da cipele sa veoma visokom štiklom nisu baš najudobnije, a bol koji mogu izazvati je zapravo znak upale koja je povezana sa hroničnim oboljenjem. Iako visoke potpetice ne mogu izazvati srčani udar, biranje onih srednje veličine će vas zaštititi od upala koje mogu prouzrokovati bol u nogama, leđima pa čak i vratu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info